1. kolo medzinárodnej ligy seniorov
BOXING ONE
GALANTA, 3. mája 2008
Po dlhom očakávaní sa 3. mája 2008 počas Gala večera v Galante uskutočnil prvý zo zápasov medzinárodnej ligy v boxe mužov,  ktorá má názov BOXING ONE medzi domácim BCS Nitra, KO BC Galanta vs Big Boxing Nyíregyháza.
BOXING ONE je začiatok projektu medzinárodnej ligy v boxe mužov. V prvom ročníku sú v tomto projekte zapojené družstvá z Maďarska Big Boxing Nyíregyháza, BC Gladiátor Győr, BC Kőszeg a Slovenské družstvo BC Stavbár Nitra v spolupráci s KO BC Galanta. Je to už teraz dobrá príležitosť pre boxerov na medzinárodnú konfrontáciu a prípravu pre reprezentáciu, ktorá u nás dlho absentovala. Je dohoda s Maďarskou televíziou, ktorá na športovom programe dáva záznam z každého zápasu BOXING ONE, čo znamená, že mužský box bude propagovaný pred širokou verejnosťou. Plánom je rozšírenie ligy o družstvá z ČR a Rakúska, čo by už znamenalo mať súťaž na úrovni Euroligy.

Galavečer v Galante mal vysokú spoločenskú úrove
ň, o ktorú sa postarali vystúpenia tanečných skupín, skupín bojového umenia a štedré pohostenie usporiadateľa. K športovej úrovni prispeli okrem BOXING ONE predzápasy, v ktorých zvíťazil Róbert Barabáš nad oddielovým kolegom Martinom Švecom a v seniorskej premiére v napínavom zápase vyhral Rastislav Hruška z BC Stavbár Nitra s Bratislavčanom Svetoslavom Todorovom.

Záver Galavečera patril profi boxu, kde technicky vyspelý Tomáš Kovács nenašiel v odolnom súperovi z Maďarska vážnejšieho súpera a celé stretnutie bolo vlastne exhibíciou nášho boxera.

Zápas BOXING ONE viedol ako hlavný rozhodca Karol Orel. V ringu a na bodoch sa striedali Ing. Zoltán Bényi a René Just zo Slovenska a Maďarský rozhodca Jánoš Tóth. Hlavne naši rozhodcovia ukázali, že nie je žiadny problém rozhodovať stretnutia v boxe korektne a nechať zvíťaziť lepšieho. Podobný názor mal po stretnutí aj tréner súpera ako aj manažér celej súťaže. Hoci konečný výsledok 10 : 4  pre domáce družstvo vyzerá výrazný, stretnutia mali vyrovnaný priebeh, veď všetci z družstva Nyíregyháza majú skúsenosti z Maďarskej reprezentácie.

PRIEBEH ZÁPASOV:

54 kg - UNGVÁRI Sándor vs ZŐLD Dávid (0 : 2, na body 2 : 5)

Talentovaný Zőld predčil staršieho súpera razantnosťou a „chuťou po víťazstve“ Napriek skúsenostiam Maďarský boxer nedokázal zabrániť tomu, aby náš boxer nediktoval tempo a priebeh zápasu.

57 kg - TELEGDI Márk vs VAŇO Tomáš (0 : 2, na body 6 : 17)
V počte zápasov vyrovnaní súperi v postavách a po
ňatí boja úplne rozdielni. Silný, nízky Maďar bijúci nečisté švihy zaostával za našim boxerom v rýchlosti, technike a hlavne v čistote boja. Od síce mladého ale skúseného Tomáša sme očakávali víťazstvo a on to aj spoľahlivo splnil.

60 kg - MAGYAR Gőrgő vs BABIAK Matúš (2 : 0, na body, 14 : 12)

V súboji dvoch juniorských reprezentantov sa po vyrovnanom boji tešil z tesného víťazstva súper. Matúš vo štvrtom kole ukázal, že má na viac a ja verím, že to v ďalších zápasoch aj dokáže.

64 kg - BALOGH Tamáš vs BALOG Ján (0 : 2, na body, 10 : 15)

Náš boxer vrátil súperovi nespravodlivú prehru z medzištátneho zápasu spred 2 rokov v Bratislave, kde prehral o 1 bod. Veľmi tvrdý zápas, vo vysokom tempe, musel uspokojiť aj toho najnáročnejšieho diváka.

69 kg - NAGY Lajos vs SPIŠIAK Michal (0 : 2, na body, 5 : 13)

Syn trénera súperovho družstva nestačil na v tempe boxujúceho Spišiaka. Hlavne predná ruka Michala bola tvorcom neustáleho tlaku, ktorý robil súperovi problémy a donútil ho k chybám. Víťazstvo Spišiaka už zabezpečovalo celkové víťazstvo družstva, ale až nasledujúci zápas ukázal celkom jasne, kto je lepšie pripravený.

75 kg - STANGA Amelian vs VARGA Tibor (0 : 2, na body, 13 : 16)

Prvé dve kolá ukazovali, že Stanga, posila nášho súpera z Rumunska, ktorý má vo svojich úspechoch aj titul Majster Európy kadetov, je „pán boxer“. Varga príjemne prekvapil. Po vyrovnaných dvoch kolách za obrovskej podpory publika vďaka lepšej kondičnej pripravenosti začal mať „navrch“, Rumun bol počítaný a najlepšie stretnutie večera zaslúžene vyhral náš boxer.

91 kg - FEKETE János vs MILKO Dominik (2 : 0, na body, 16 : 8)

Náš boxer preukázal obrovskú bojovnosť a odolnosť. V zápase sa ukázalo, ako je dôležité vytvorenie podmienok na prípravu. Milko má v súčasnosti zamestnanie, ktoré nedovolí adekvátnu prípravu pre vrcholový šport. Vytvorenie podmienok pre tohto talentovaného boxera je veľmi dôležité, a ja len dúfam, že sa nám to podarí. 


KONEČNÝ VÝSLEDOK ZÁPASU:

BC Stavbár Nitra, KO BC Galanta vs BB Nyíregyháza (HUN)
10 : 4

Záverom len toľko: Bolo to výborné stretnutie, spĺňajúce požiadavky aj toho najnáročnejšieho diváka. Je to veľmi dobré, že naši muži môžu boxovať so zahraničnými súpermi, že majú motiváciu pre prípravu v klube a je len otázkou času, kedy sa to odrazí aj na možnostiach výberu pre reprezentáciu.
Najbližšie stretnutia sú 16.5. Győr- NR GA, 7.6. NR GA - Kszeg  v Nitre.

VÝSLEDKY v TABUĽKE
TEXT:
Ing. Tibor HLAVAČKA
Pablo Software Solutions