XIII. ročník MEDZINÁRODNÉHO TURNAJA
ZMIEŠANÝCH DRUŽSTIEV  MLADŠIEHO a STARŠIEHO DORASTU
"o PUTOVNÝ POHÁR ZÁHORIA"
MALACKY, 14. a 15. júna 2008
V dňoch 14. a 15. júna 2008 sa za účasti 27 boxerov zo štyroch družstiev (Slovensko A, Slovensko B, Maďarsko, Česká republika) uskutočnil na Záhorí v Letnom ringu Ali REISENAUERA v Malackách už XIII. ročník medzinárodného turnaja zmiešaných družstiev (mladší a starší dorast) v boxe. Turnaj organizovaný z poverenia Slovenskej asociácie boxerov amatérov usporiadal oddiel BC RTJ Malacky. Turnaj slušnej úrovne vyhralo družstvo Slovenskej republiky A, pred Maďarskou republikou a Českou republikou. Turnaj mal veľmi dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia: Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), TÓTH-SZABÓ Zoltán (EABA, Maďarsko) a Jozef ŠEFRANKO (II. trieda, Bratislava). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Peter MENDEL (Malacky).

Tohoročný medzinárodný turnaj o Putovný Pohár Záhoria v Malackách, bol jeho XIII. ročníkom. Uskutočnil sa v letnom ringu Aliho Reisenauera, v dňoch 14. a 15. júna 2008. Zdá sa, že tradícia konania tekéhoto turnaja v Malackách sa zakorenila dobre a je previerkou našich najlepších mladších a starších dorastencov, v hmotnostiach, pre ktoré je turnaj vypísaný. Aj tak je škoda, že na turnaji bolo málo reprezentantov z Východného Slovenska.

Pôvodne bolo na turnaj pozvané družstvo z Ukrajiny, avšak pre nedostatok času na vybavenie víz svoju účasť odrieklo. Na základe toho bol získaný ďaľší príslub družstva Estónska, ale aj toto na poslednú chvíľu odstúpilo a tak sa muselo rýchle dať dohromady k výberu družstva Slovensko A, aj Slovensko B. Zostavy slovenských celkov sa rodili už tradične ťažko. Poverení vyberali len z oddielov Západného Slovenska, Prešova a Lučenca, keď Východ bol z hľadiska nákladov priďaleko. Naviac, reprezentačný tréner Marián SMOLÁK s niektorými mladšími dorastencami absentoval prípravu na blížiace sa Majstrovstvá Európy mladšieho dorastu, ktoré sa uskutočnia od 12. júna 2008 v bulharskom Plovdive. Z pôvodnej nominácie, ktorá  sa mala predstaviť, to je 16 borcov bolo len trinásť, pričom váhu do 52 kg sme neobsadili ani v jednom družstve. Pri tvorbe zostáv treba vyzdvihnúť prístup oddielov z  BC Galanta, BC Dubnica nad Váhom a Joko Boxing Prešov a z jednotlivcov, okrem profesionálneho aparátu a organizátorov, osobný  podiel Dušana BUČKA a Bruna HAUERA. Faktom však zostáva, že Á-čko predstavovalo sympatickú údernosť, keď niektorí novici veľmi príjemne prekvapili (Tatarka) a tí zostávajúci sa vypli k slušným výkonom. Charakteristickým znakom celého kolektívu bola bojovnosť a slušná kondícia.

Slovenská rezerva už bola slabšia, ale aj tak dosiahla slušné výsledky. Fakt, že aj keď ani raz neprehrala obsadila v konečnom účtovaní poslednú priečku je trochu zavádzajúce. Dve remízy boli ich slušným vystúpením, veď nemali obsadené dve hmotnosti a prehrali vždy len na pomocné body. Družstvo Českej republiky prišlo s ôsmimi borcami, ale v hmotnosti do 75 kg mali dvoch, takže jeden z nich bol zaradený do družstva Maďarska.

Južní susedia z Maďarska, vedení vedúcim družstva ORBÁN Andrasom neprišli v slabom zložení, ale im chýbali hviezdy prestavujúce isté body. Ich, len o niečo menej výkonní substitúti, však narazili na veľmi dobre disponovaných domácich boxerov a na naše pomery až nadmieru  objektívnych rozhodcov a tak napokon  vo veľmi tesných súbojoch ťahali za kratší koniec (Ľuboš Ferdinand vs Varga Gyula, Tibor Kružel vs Nagy Lajos).

Team slovenských jednotiek, bol zložený hlavne z perspektívnych boxerov. Patrik RAJCSÁNYI, Dávid ZŐLD, Mário ZÁBOJNÍK a Ladislav TAKÁCS, by mohli byť výrazným prísľubom do budúcnosti. Evidentný vzostup výkonnosti bol badateľný hlavne u Dávid ZŐLDA (ŠKP Bratislava - Lučenec) Mária ZÁBOJNÍKA (BC Dubnica n./V.) a Ladislava TAKÁCSA (BC Galanta). Príjemne prekvapili  René LAKATOŠ (BC Galanta) aj keď nevyhral ani jeden zápas ukázal, že má veľké a  bojovné  srdce a pri dobrom vedení sa výsledky dostavia, ďalej bojovný Roman TATARKA (BC RTJ Malacky) a Ladislav LEŠŠO (JOKO BOXING Prešov). V oboch zápasoch boli úspešní Dávid ZŐLD (ŠKP Bratislava - Lučenec) Roman TATARKA (BC RTJ Malacky) a stále sa zlepšujúci Ladislav TAKÁCS (BC Galanta), ktorý aj keď vyhráva skrýva v sebe veľké rezervy.

V sprievodnom programe bola ukážka profesionálneho boxu, kde sa predstavil odcovanec domáceho oddielu BC RTJ Malacky Róbert BLAŽO, ktorý teraz boxuje profesionákne v Dubnici nad Váhom. V zápase vypísanom na 6 kôl po tri minúty sa stretli v hmotnosti do 70 kg Róbert BLAŽO s Jozefom KUBOVSKÝM z Nových Zámkov. Aj keď tento zápas sa nedá porovnávať s amatérskymi duelmi bol zaujímavý nasadením a  tvrdými údermi po spodku. Zápas, ktorý rozhodoval profesionálny rozhodca Róbert JUST z Vrbového technikým KO v treťom kole vyhral Róbert BLAŽO.

Organizátori, pod vedením predsedu oddielu Jozefa BLAŽU, Alihiho REISENAUERA a za výdatnej pomoci predsedu ŠTK SABA Mgr. Milana MARKA, zvládli svoje úlohy dobre. Strava a ubytovanie pre zúčasnené výpravy bola na slušnej úrovni a pre vedenie výprav a rozhodcov domáci usporiadatelia v sobotu pripravili banket. Zahraničné i domáce výpravy boli s hostiteľmi spokojné.
Rozhodcovia pri finálovom nástupe, zľava: TÓTH-SZABÓ Zoltán, Jaroslav JAKUBÍK, Jozef ŠEFRANKO, Ing. Miroslav JAKUBÍK
Prezident BC RTJ Malacky Jozef BLAŽO (vpredu) a primítor mesta Malacky RNDr. Jozef ONDREJKA dokorujú víťazov turnaja - družstvo Slovensko A
Šeftréner reprezentácie Maďarska FARKAS József preberá pohár za II. miesto od primátora mesta Malacky RNDr. Jozefa ONDREJKU

14. júna 2008
MAĎARSKO : SLOVENSKÁ REPUBLIKA-B
8 : 8 na pomocné body (10 : 8)
Súboj mladších dorastencov váhy do 54 kg medzi VARGA Gyulom z Maďarska (červený) a Ľubošom FERDINANDOM reprezentujúci Slovensko B
Súboj starších dorastencov vo váhe do 64 kg medzi NYGY Lajos z reprezentácie Maďarska (červený) a Tiborom KRUŽELOM zo Slovenského béčka

14. júna 2008
ČESKÁ REPUBLIKA : SLOVENSKÁ REPUBLIKA-A
6 : 10
Súboj mladších dorastencov do 54 kg Jiří ŠTÁDLERA z Českej republiky (červený) a Dávida ZŐLDA z družstva Slovensko A
Súboj starších dorastencov do 60 kg Mária BALÁŽA
z Českej republiky (červený) a reprezentanta Slovenska A
Mária ZÁBOJNÍKA

15. júna 2008
ČESKÁ REPUBLIKA : SLOVENSKÁ REPUBLIKA-B
8 : 8 na pomocné body (9 : 8)
Súboj starších dorastencov do 75 kg medzi Oskarom LAKOMÝM z Českej republiky (červený) a Rastislavom HRUŠKOM z družstva Slovensko B
Súboj starších dorastencov do 69 kg Mareka BOSÉHO
z Českej republiky (červený) a Nikolasa HOÁNGA
z B družstva Slovenska

15. júna 2008
MAĎARSKO : SLOVENSKÁ REPUBLIKA-A
6 : 10
Finálový súboj hmotnosti do 50 kg medzi mladšími dorastencami VÁRADI Jánosom z Maďarska (červený)
a Patrikom RAJCSÁNYIM zo Slovenska A
Finálový súboj starších dorastencov do 64 kg NAGY Lajosa z reprezentácie Maďarska (červený) a Ladislava TAKÁCSA z výberu Slovensko A

KONEČNÉ PORADIE DRUŽSTIEV
Domáci tréner Alexander (Ali) REISENAUER s manželkou a synom boli s turnajom určite spokojní
TEXT:
Dušan BUČKO
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions