OLYMPIJSKÉ HRY 2008
PEKING (Čína), 8. až 24. augusta 2008

V dňoch 8. až 24. augusta 2008 sa za účasti 286 boxerov zo 78 štátov (Maroko, Alžírsko, Ghana, Keňa, Tunis, Nigéria, Kamerun, Egypt, Nambia, Botswana, Maurícius, Zambia, Etiopia, Gambia, Madagaskar, Kongo, Juhoafrická republika, Swazijsko, Stredná Afrika, Lesoto, Uganda, Kuba, USA, Brazília, Dominikánska republika, Kolumbia, Venezuela, Porto Rico, Ekvádor, Mexiko, Panenské ostrovy, Argentína, Bahami, Kanada, Grenada, Guatemala, Haiti, Čína, Kazachstan, Thajsko, Uzbekistan, India, Kórea, Mongolsko, Irán, Tadžikistan, Japonsko, KĽDR, Kirgistan, Filipíny, Srí Lanka, Turkmenistan, Rusko, Francúzsko, Anglicko, Ukrajina, Taliansko, Maďarsko, Írsko, Arménsko, Bielorusko, Nemecko, Turecko, Grécko, Litva, Azerbajdžan, Bulharsko, Chorvátsko, Gruzínsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Švédsko, Čierna hora, Španielsko, Austrália, Papua Nová Gvinea, Samoa) uskutočnil v čínskom Pekingu olympijský turnaj boxerov. Turnaja sa nezúčastnilo viacero vyspelých boxerských štátov (Lotyšsko, Česká republika, Fínsko, Dánsko a pod.), medzi nimi aj Slovensko, ktoré sa na tento turnaj nekvalifikovali ani jedným boxerom. Najviac olympijských víťazstiev po dve si odniesli domov boxeri Číny a Ruska. Po jednom prvenstve získali Anglicko, Dominikánska republika, Kazachstan, Mongolsko, Taliansko, Thajsko a Ukrajina. V hodnotení štátov (za prvé tri miesta) prvá skončila Kuba z 16 bodmi (I.-0, II.-4,III.-4), pred domácou Čínou so 14 bodmi (I.-2, II.-1,III.-1) a Ruskom 11 bodmi (I.-2, II.-0,III.-1). Turnaj bol veľkolepý a mal veľmi vysokú športovú a spoločenskú úroveň.

Nádherné veľkolepé boxerské divadlo v olympijskom ringu prinieslo 272 duelov, ktoré videla slušná divácka kulisa a diváci, ktorí boxu rozumia. Jednotlivých borcov slušne povzbudzovali, išlo o to, kto akú reklamu si spravil pred  OH. Naviac však boli povzbudzovaní domáci boxeri Číny, ktorí domáce prostredie náležite využili. V jednotlivých dueloch, najmä v boxerskej škole Kuby a Ruska prevládal technický boj s tvrdými protiúdermi a presadzuje sa aj menenie gardov, ktoré vyplýva z konkrétnej situácie v ringu. Tento spôsob boja však vyžaduje veľmi dobrú kondičnú prípravu a využívanie rovnakým pomerom obidve ruky. Na tomto fóre bolo vidieť, že sa budú presadzovať tí, ktorí majú dobrú kondíciu a dokážu udržať vysoké tempo počas celého zápasu.
V hmotnosti do 48 kg sa na tomto turnaji prezentovalo 29 boxerov, z ktorých bolo osem z Európy. V prvom kole z nich nastúpilo sedem, Ír Paddy BARNES postúpil do 2. kole na základe losu. Cez sito prvého kola neprešli: BEDAK Pál z Maďarska, ktorý prehral 6 : 7 na body z kazakom Birzhamom ZHAKIPOVOM, Jose Kelvin de la NIEVE zo Španielska po prehre 9 : 12 na body s Luis YANEZOM z USA a Rus David AYRAPETYAN, ktorý podľahol vo vyrovnanom súboji 11 : 13 na body Georgiyovi CHYGAYEVOVI z Ukrajiny. Prekvapením tohto prvého kola bolo vypadnutie dvojnásobného majstra Európskej únie (2007, 2008) a finalistu MS 2007 v USA BEDAK Pála z Maďarska.
Druhé kolo malo na programe osem duelov, v ktorých sa predstavilo 5 Európanov. Po
ňom na olympijskom turnaji svoje účinkovanie ukončili traja. Hovnannes DANIELYAN z Arménska po prehre 9 : 3 na body z Birzhanom ZHAKYPOVOM z Kazachstanu, Nordine OUBAALI z Francúzska, ktorý vo vyrovnanom zápase prehral na pomocné body s Zhimingom ZOU z Číny a Georgiy CHYGAYEV z Ukrajiny, ktorý nestačil technicky a fyzicky na Yampier G. HERNANDEZA z Kuby a prehral 3 : 21 na body. Druhé kolo v tejto hmotnosti bolo vlastne bez prekvapení a postúpili všetci favoriti.
Vo štvrťfinálových zápasoch nastúpili poslední dvaja Európania a to na vzájomné stretnutie, v ktorom prehral a nepostúpil do semifinále Lukasz MACZSZIK z Poľska, po jednoznačnej prehre na body 5 : 11 s Paddy BARNESOM z Írska. V ďalších zápasoch postúpili favoriti - Shiming ZOU z Číny, Serdamba PUREVDORJ z Mongolska a Yampier G. HERNANDEZ z Kuby.
Semifinálové zápasy proti sebe postavili najskôr Paddy BARNESA z Írska proti Shiming ZOUHOVI z Číny. Čí
ňan úspešne bodoval a hoci bol jeho súper dobre fyzicky pripravený na jeho techniku nestačil a jednoznačne prehral 0 : 15 na body. Do finále postúpil domáci Číňan ZOU. V druhom semifinálovom duely sa streli Serdamba PUREVDORJ z Mongolska z Yampier G. HERNANDEZOM z Kuby. Vyrovnaný a tvrdý súboj priniesol pekné momenty z oboch strán. Boxeri predvádzali zápas vo vysokom tempe a nasadení. Nakoniec sa z postupu do finále tešil Serdamba PUREVDORJ z Mongolska, ktorý zvíťazil nad svojim súperom z Kuby na pomocné body, keď zápas skončil nerozhodne 8 : 8.
Vo finálovom zápase sa stretli Či
ňan Shiming ZOU so Serdambom PUREVDORJOM. Obaja súperi sa do seba od začiatku pustili a neúprosne bojovali, avšak len 1 : 0 na body vyhral prvé kolo ZOU. V druhom kole po jednom z úderov bol Mongol počítaný a jeho tréner ho vzdal. Olympijským víťazom v tejto hmotnosti sa stal domáci Číňan Shimig ZOU.

Technická porada účastníkov olympijského turnaja sa konala pri ringu v športovej hale
Prítomných zástupcov jednotlivých krajín na losovaní privítal prezident AIBA Dr. Ching-Kuo Wu
Vľavo finálový súboj Shomong ZOU z Číny (červený) a Serdamba PUREVDORJ z Mongolska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Serdamba PUREVDORJ (MGL), olympijský víťaz Shiming ZOU (CHN), Paddy BARNES (IRL) a Yampier G. HERNANDEZ (CUB)
V pvom kole sa premožiteľ nášho borca Pavla HLAVAČKU na I. kvalifikačnom turnaji v Taliansku Billy Joe SAUNDERS (modrý) stretol s KILICCI Ademom z Turecka a zvíťazil nad ním na body
V hmotnosti do 51 kg sa prezentovalo 27 boxerov, z ktorých bolo sedem z Európy. Na základe losu do druhého kola postúpili: KALUCSA Norbert z Maďarska, Khalid YAFAI z Anglicka a Rus Georgy BALAKSHIN. Prvým kolom z Európanov neprešli: Rafal KACZOR z Poľska, ktorý prehral na body 5 : 14 s Mirat SARSENBAYEVOM z Kazachstanu, Furkan Ulas MEMIS z Turecka, ktorý po slabom výkone prehral 21 : 1 na body s Jitenderom KUMAROM z Indie, Jerome THOMAS z Francúzska po prehre 10 : 6 na body s Juan Carlosom PAYANOM z Dominikánskej republiky. Do druhého kola postúpil cez Cassiusa CHIYANIKA zo Zambie reprezentant Talianska Vincenzo PICARDI víťazstvom 10 : 3 na body.
Druhé kolo bolo sitom, cez ktoré z Európanov neprešli: KALUCZA Norbert z Maďarska, ktorý podľahol 6 : 14 na body McWilliamsovi ARROYOVI ACEVEDOVI z Portorika, Khalid YAFAI z Anglicka po prehre 3 : 9 na body Andrisom LAFFITOM HERNANDEZOM z Kuby. V podstate sa dá povedať, že k väčším prekvapeniam nedošlo a postupovali favoriti.
Vo štvrťfinálových zápasoch si Európania so svojimi súpermi poradili a postúpili do semifinále. Najskôr  vyhral Georgy BALAKSHIN z Ruska nad Jitenderom KUMAROM z Indie a potom zvíťazil Vincenzo PICCARDI z Talianska nad Walid CHERIFOM z Tuniska.
Semifinálové zápasy boli konečnou stanicou pre oboch Európanov. V prvom, vyrovnanom zápase najskôr prehral tesne na body 9 : 8 Georgy BALAKSHIN z Ruska s Andrisom LAFFITOM HERNANDEZOM z Kuby a v druhom zápase prehral stále útočiaci Vincenzo PICARDI z Talianska s obrany bodujúcim Somjitom JONGJOHOROM z Thajska.
Vo finálovom zápase, v ktorom sa stretli Andris LAFFITA HERNANDEZ z Kuby a Somjit JONGJOHOR z Thajska sa Kubánec snažil útočiť, ale umne boxujúci Jongjohor jeho úderom unikal a ešte z obrany stačil bodovať. Prvé kolo vyhral Thajčan 2 : 0 na body a druhé 4 : 0. V treťom kole zvýšil Hernandez obrátky, sa už podarilo získať jeden bod, ale Jongjohor mu to duplovane vrátil, kolo skončilo 2 : 1. Vo štvrtom kole už Jongojohor kontroloval situáciu, a hoci Kubánec získal ešte jeden bod to nestačilo a JONGJOHOR presvedčivo 8 : 2 na body vyhral celý zápas a stal sa olympijským víťazom v tejto hmotnosti.

Súboj prvého kola hmotnosti do 69 kg medzi Mujandjae KASUTO z Namíbie (červený) a Andrey BALANOV (RUS)
Vyraďovací súboj hmotnosti do 60 kg medzi VARGA Miklósom z Maďarska (červený) a Mereyom AKSHALOVOM z Kazachstanu
Vľavo finálový súboj hmotnosti do 51 kg medzi Andris LAFFITA HERNANDEZOM z Kuby (červený) a Somjitom JONGJOHOROM z Thajska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Andris LAFFITA HERNANDEZ (CUB), olympijský víťaz Somjit JONGJOHOR (THA), Vincenzo PICARDI (ITA) a Georgy BALAKSHIN (RUS)
V hmotnosti do 54 kg sa prezentovalo 27 boxerov, z ktorých boli ôsmi z Európy. Siedmi z nich sa predstavili v prvom kole, ktorým neprešli: Rustamhodza RAHIMOV z Nemecka po prehre 11 : 2 na body s Hoorshid TOJIBAEVOM z Uzbekistanu, Joe MURRAY z Anglicka, ktorý prehral s domácim Číňanom Yu GU na body 17 : 7, Khavazhy KHATSYHAU z Bieloruska, po prehre na pomocké body, keď zápas skončil nerozhodne 1 : 1 s Veaceslavom GOJANOM z Moldavska. Do radu porazených sa postavil aj  bronzový medailusta z MS v Číne v roku 2005 Ali HALLAB z Francúzska, ktorý prehral na body Akhilom KUMAROM z Indie.
Druhé kolo bolo pohromou pre ďalších troch Európanov. Najskôr vypadol z dalších bojov Vittorio PARRINELLO z Talianska po prehre Worapojom PETCHKOOMOM z Thajska, potom Sergey VODOPYANOV z Ruska, ktorý prehral na pomocné body, keď zápas skončil nerozhodne 9 : 9 s Akhilom KUMAROM z Indie. Posledný Európan, ktorý neprešiel druhým kolom bol John Joseph NEVIN z Írska, ktorý prehral 15 : 4 na body s Badar-Uuganom ENKHBATOM z Mongolska.
Štvrťfinálové zápasy priniesli slušnú podívanú. Všetky skončili na body a medzi postupujúcimi bol aj jediný Európan Veaceslav GOJAN z Moldavska, ktorý postúpil až do semifinále.
Semifinálové zápasy boli už vlastne vyvrcholenie jednotlivých súbojov, v ktorých najskôr zvíťazil 7 : 5 na body Yankiel LEON ALARCON z Kuby nad Brunom JULIE z Mauríciusu a v druhom prehral jednoznačne 2 : 15 na body Veaceslav GOJAN z Moldavska s Badar-Uuganom ENKHBATOM z Mongolska.
Finálový zápas bol o taktike, kde sa snažil kubánsky boxer útočiť ale Enkhbat z obrany úspešne bodoval a prvé kolo vyhral 4 : 1 na body. V druhom kole boxer z ostrova slobody úspešnejšie bodoval, ale Mongol vždy dotiahol body na východzú pozíciu. Kolo skončilo 4 : 4. V treťom a štvrtom kole sa snažil Leon Alarcon útočiť, ale umne boxujúci ENKHBAT bodoval a obe kolá vyhral 4 : 0, čím aj celý zápas 16 : 5 a stal sa olympijským víťazom tejto hmotnosti.

Súboje 2. kola hmotnosti nad 91 kg medzi Robertom CAMMARELLOM z Talianska a Markom TOMASOVICOM z Chorvátska
Súboj 2. kola hmotnosti nad 91 kg medzi Onoriodom OHWARIEME z Nigérie (červený) a Jaroslavom JAKSTOM z Litvy
Vľavo finálový súboj medzi Yankielom LEONOM ALARCONOM z Kuby (červený) a Badar-Uuganom ENKHBATOM z Mongolska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Yankiel LEON ALARCON (CUB), olympijský víťaz Badar-Uugan ENKHBAT (MGL), Veaceslav GOJAN (MDA) a Bruno JULIE z Maurícia
V hmotnosti do 57 kg sa na turnaji prezentovalo 28 boxerov, z ktorých boli ôsmi z Európy. Na základe losu do druhého kola postúpil Yakup KILIC z Turecka. V prvom kole o svoj postup bojovali a neprešli ním: Albert SELIMOV z Ruska, ktorý prehral 14 : 7 na body Vasylom LOMACHENKOM z Ukrajiny, Alesio di SAVINO z Talianska, ktorý prehral 9 : 1 na body s Raynellom WILLIAMSOM z USA a Wilhelm GRATSCHOW z Nemecka po prehre 14 : 5 na body s Alaa SHILIOM z Tunisu.
Druhé kolo bolo konečnou stanicou pre Nikoloza IZORIU z Gruzínska, ktorý podľahol na body 9 : 5 Shahinovi IMRANOVOVI z Azerbajdžanu. Ostatní štyria zvíťazili na body a postúpili do štvrťfinále.
Ani tu sa pre nich nenašiel súper, ktorý by ich z ďalšej hry vyradil. Do semifinále postúpili všetci štyria.
V prvom semifinálovom stretnutí si päste skrížili Yakup KILIC z Turecka a Vasyl LOMACHENKO z Ukrajiny. Lomachenko nedovolil Turkovi rozvinúť akciu, ktorou by ho mohol ohroziť. Súpera si udržiaval na dištanc a jednotlivo bodoval. Prvé aj druhé kolá vyhral po 2 : 0 na body. V treťom kole jeho súper zvýšil obrátky a tým sa aj on dostal do situácií, z ktorých mohol bodovať. Tretie kolo vyhral Lomachenko 4 : 1. V poslednom - štvrtom kole už len udržiaval súpera na dištanc, unikal a nedovolil mu nič. Posledné kolo vyhral 2 : 0 a tým celý zápas 10 : 1 a postúpil do finále. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Khedafi DJELKHIR z Francúzska a Shahin IMRANOV z Azerbajdžanu. Djelkhir od začiatku držal opraty zápasu pevne v rukách a svojmu súperovi, ktorý boxoval pomerne odovzdane nič nedaroval. Prvé kolo vyhral 5 : 2 na body. Tréner Imranova do druhého kola pre zranenie svojho zverenca nepustil a tak Djelkhir zvíťazil verdiktom vzdanie v 2. kole a postúpil do finále.
Finálový zápas bol čisto Európsky, v ktorom sa stretli Vasyl LOMACHENKO z Ukrajiny a Khedafi DJELKHIR z Francúzska. Lomachenko začal od začiatku zápasu úspešne bodovať, jeho súper nestačil na žiadne z jeho útokov riadne odpovedať, len pri náhodnej sérii úderov medzi nimi mu naskočil jeden bod. V čase, keď Djelkhir prehrával 9 : 1 na body bol tvrdo zasiahnutý Lomachenkom, bol odpočítaný a nakoľko nebol schopný boja ringový rozhodca zápas ukončil verdiktom RSC v 1. kole a tak sa Ukrajinec Vasyl LOMACHENKO stal olympijským víťazom v hmotnosti do 57 kg.

Súboj druhého kola hmotnosti do 69 kg medzi Carlosom BANTEAUXOM SUAREZOM z Kuby a Billy Joe SAUNDERSOM z Anglicka
Štvrťfinálový zápas hmotnosti do 64 kg medzi Gennadyom KOVALEVOM z Ruska (červený) a Ronielom IGLESIASOM SOTOLONGOM z Kuby
Štvrťfinálový súboj hmotnosti nad 91 kg medzi Zhilei ZHANGOM z Číny (červený) a Ruslanom MARSATAYAVOM z Kazachstanu
Finálový súboj medzi Vasylom LOMACHENKOM z Ruska (červený) a Khedafi DJELKHIROM z Francúzska. Stupeň víťazov do 57 kg, zľava: Khedafi DJELKHIR (FRA), olympijský víťaz Vasyl LOMACHENKO (UKR), Yakup KILIC (TUR) a Shahin IMRANOV (AZE)


ŠTVRŤFINÁLOVÉ ZÁPASY
17. až 20. augusta 2008
V hmotnosti do 64 kg sa na turnaji zaprezentovalo 28 boxerov, z ktorých bolo deväť z Európskych krajín. Všetci sa predstavili hneď v prvom kole, ktorým neprešli: KATE Gyula z Maďarska, ktorý prehral na body 9 : 5 s Johnnym JOYCEM z Írska, Eduard HAMBARDZUMYAN z Arménska po prehre s neskorším víťazom tejto hmotnosti Felixom DIAZOM z Dominikánskej republiky a Egidijus KAVALIAUSKAS z Litvy po prehre 13 : 2 na body s Alexisom VASTINE z Francúzska.
V druhom kole bolo viacero dobrých zápasov, ale postúpili favoriti. Z Európanov sitom druhého kola neprešli: Johnny JOYCE z Írska, ktorý vo vyrovnanom zápase stroskotal na Felixovi DIAZOVI z Dominikánskej republiky po prehre na pomocné body, keď zápas v riadnom čase skončil remízou 11 : 11,  Ionut GHEORGHE z Rumunska po prehre 8 : 4 na body s Mortezom SEPAHVANDIM z Iránu, Boris GEORGIEV z Bulharska, ktorý prehral na body 10 : 3 s Munkh-Erdenom URANCHIMEGOM z Mongolska a Bradley SAUNDERS z Anglicka po prehre 11 : 7 na body s Alexisom VASTINE z Francúzska.
Štvrťfinále bolo konečnou stanicou pre Gennady KOVALEVA z Ruska, ktorý v peknom a vyrovnanom zápase prehral 5 : 2 na body  s Ronielom IGLESIASOM SOTOLONGOM z Kuby.
Semifinálové zápasy priniesli opäť vyrovnané a pekné zápasy. V prvom z nich sa stretli Manus BOONJUMNONG z Thajska a Roniel IGLESIAS SOTOLONGO z Kuby. Prvé kolo vyhral 2 : 1 na body úspešnejšie zasahujúci  Thajčan. Podobne to prebiehalo aj v druhom kole, ktoré tiež vyhral Boonjumnong - tentoraz 4 : 2. V treťom kole, ktoré vyhral 3 : 0 si svoj výsledok ešte zveľadil. V poslednom kole si už náskok len udržiaval a nedovolil stále útočiacemu Sotolongovi získať body, alebo úder ktorý by ho pripravil o víťazstvo. Posledné kolo vyhral Sotolongo 2 : 1, ale celý zápas vyhral Boonjumnong 10 : 5 na body. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Felix DIAZ z Dominikánskej republiky a Alexis VASTNE z Francúzska. Prvé vyrovnané kolo sa nieslo v oboznamovaní sa súperov, ktorí skúšali čo platí na toho druhého. Kolo vyhral 3 : 2 na body Vastine. V druhom kole bol aktívnejší Vastine, ktorý sa snažil z obrany bodovať a darilo sa mu to, aj druhé kolo vyhral 2 : 0. V treťom kole už Diaz pridal na obrátkach, súperi sa často dostávali do klinčov, rozhodca ich musel upozor
ňovať. Vyrovnané tretie kolo skončilo nerozhodne 4 : 4. V poslednom kole Diaz šiel do útoku, úspešne bodoval a kolo vyhral 6 : 1 a tým aj celý zápas 12 : 10. Jeho súper nezachytil nástup do kola a už potom na rozbehnutého Diaza nestačil.
Finále tejto hmotnosti sa boxovalo 23. augusta 2008. Do neho nastúpili Manus BOONJUMNONG z Thajska a Felix DIAZ z Dominikánskej republiky. Prvé dve kolá boli vyrovnané a po nich vyhrával 4 : 3 na body Diaz. V treťom kole to už bol strhujúci nástup Diaza, ktorý získal podstatný bodový náskok (vyhral 8 : 1), ktorý si už udržal aj vo štvrtom kole a vyhral 12 : 4 na body. Týmto víťazstvom sa Felix DIAZ stal olympijským víťazom v hmotnosti do 64 kg.

V hmotnosti do 60 kg sa prezentovalo na tomto olympijskom turnaji 27 boxerov, z ktorých bolo osem z Európy. Deviaty, ktorý sa kvalifikoval, Angličan Frankie GAVIN sa tu nezaprezentoval.  Do druhého kola na základe losu postúpil len Hrachik JAVAKHYAN z Arménska. Ostaní si postup museli vyboxovať už v prvom kole, ktorým neprešli:  Onur SIPAL z Turecka, ktorý prehral 10 : 3 na body s Jose PEDRAZOM GONZALESOM z Portorika, Oleksandr KLYUCHKO, ktorý neprešiel cez Číňana Qing HUA a prehral s ním 10 : 8 na body a Miklos VARGA od južných susedov z Maďarska, ktorý prehral 12 : 3 na body s Mereyom AKSHALOVOM z Kazachstanu.
V druhom kole bol nad sily Európana Domenica VALENTINA z Talianska Kubánec Yordenis UGAS, ktorý zvíťazil 10 : 2 na body.
Štvrťfinálové zápasy neboli vytiahnuté z kontextu, zvíťazili totiž v nich predpokladaní víťazi. Týmto kolo z Európanov neprešiel Georgiam POPESCU z Rumunska, ktorý prehral 11 : 7 na body s Yordenisom UGASOM z Kuby.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Hrachik JAVAKHYAN z Arménska a Alexey TISHCHENKO. Pomerne vyrovnaný zápas priniesol pekné ukážky boja, s vysokým nasadením a podporené slušnou technikou. Prvé kolo vyhral Tishchenko 2 : 1, druhé bolo vyrovnané aj na bodoch a skončilo 2 : 2. Tretie kolo nezachytil Javakhyan a Tishchenko si nazbieral body, ktoré už si udržal. Tretie kolo vyhral 4 : 1. V poslednom kole si už dával pozor, aby nenaletel na náhodnú ranu, ktorá by mu zobrala celý zápas. Posledné kolo vyhral Tishchenko 2 : 1 na body a tým aj celý zápas 10 : 5 a postúpil do finále.
Finálový zápas medzi Alexeyom TISHCHENKOM z Ruska a Daoudom SOWOM z Francúzska sa uskutočnil v posledný de
ň olympiády, 24. augusta 2008. Dvaja boxeri, veľmi dobre fyzicky a technicky pripravení predviedli divákom skutočné umenie, ktoré sa v boxe skrýva. Vysoké nasadenie dvíhalo divákov zo sedadiel a tlieskaním oceňovali ich predvedené akcie. Vyrovnaný zápas si v prvom kole na svoju stranu priklonil Tihschenko, ktorý ho vyhral 3 : 2. Podobne to bolo aj v druhom kole, kde tentoraz vyhral Tishchenko 4 : 2. V treťom kole už chcel Tishchenko udržiavať svoj náskok, čo sa mu takmer nevyplatilo. Jeho súper aktívne útočil a úspešne bodoval. Tretie kolo vyhral Sow 4 : 3. Aj v poslednom kole sa snažili obaja stiahnuť víťazstvo na svoju stranu, ale obaja dobre bránili a tak výsledok posledného kola bola remíza 1 : 1 a konečný výsledok označil bodovým víťazstvom 11 : 9 na body ako víťaza a olympijského víťaza Alexeya TISHCHENKA z Ruska.

Vľavo finálový súboj hmotnosti do 60 kg medzi Alexeyom TISHCHENKOM z Ruska (červený) a Daoudom SOWOM z Francúzska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Daouda SOW (FRA), olympijský víťaz tejto hmotnosti Alexey TISHCHENKO (RUS), Hrachik JAVAKHYAN (ARM) a Yordenis UGAS (CUB)

V hmotnosti do 69 kg sa prezentovalo 29 boxerov, z ktorých bolo deväť zo štátov Európy. Všetci sa predstavili už v prvom kole, ktorým neprešli: Adem KILICCI z Turecka po prehre 3 : 14 s premožiteľom nášho Pavla Hlavačku na I. kvalifikačnom turnaji v talianskej Pescare Billy Joe SAUNDESOM z Anglicka, Kakhaber JVANIA z Gruzínska po prehre na body 9 : 11 Demetriusom ANDRADE z USA, Mahamed NURUDZINAU z Bieloruska, ktorý prehral 4 : 2 na body s Johnom JACKSONOM z Panenských ostrovov a Jack CULCAY KETH z Nemecka po prehre na pomocné body s Jungjoo KIMON z Kórey, keď zápas skončil nerozhodne 11 : 11.
Druhé kolo prinieslo takmer jednoznačné výsledky v prospech favoritov. Z Európanov cez toto kolo neprešli: Billy Joe SAUNDERS z Anglicka, ktorý prehral na body 6 : 13 s Carlosom BANTEAUXOM SUAREZOM z Kuby, Olexandr STRETSKYY z Ukrajiny, ktorý prehral 4 : 9 na body s Toureanom JOHNSONOM z Baham, Vitalie GRUSAC z Moldavska po prehre 1 : 18 s Bakhytom SARSEKBAYEVOM z Kazachstanu, Jaoid CHIGUER z Francúzska, ktorý prehral 3 : 8 na body s Dilshodom MAHMUDOVOM z Uzbekistanu a Andrey BALANOV z Ruska, po prehre na body 3 : 14 s Demetriusom ANDRADE z USA.
Štvrťfinálové zápasy nepriniesli vlastne žiadne prekvapenia. Zvíťazili pomerne vysoko na body favoriti. Súboje priniesli slušnú podívanú, v ktorých bola vidieť dobrá fyzická príprava, vysoká morálka a prístup víťazov k zápasom. Vo štvrťfinále nebol vlastne ani jeden Európan.
V semifinálových zápasoch sa najskôr stretli Carlos BANTEAUX SUAREZ z Kuby a Silamu HANATI z Číny. V zápase sa najskôr začali súperi oťukávať, ale pomerne rýchlo začali útočiť. Prvé vyrovnané kolo vyhral 3 : 2 Suarez z Kuby. V druhom kole zvýšil obrátky a úspešne bodoval. Toto kolo vyhral 5 : 2. V treťom kole už bolo vidieť, že Hanatimu ubúdajú sily a tak Suarez úspešne bodoval a zvyšoval svoj náskok. Tretie kolo vyhral Suarez 6 : 0 a vo štvrtom si už len udržiaval svoje vedenie. Súper mu však dovolil ešte získať ďalšie body a tak sa zápas skončil presvedčivým víťazstvom Carlosa BANTEAUXA SUAREZA z Kuby 17 : 4.
V druhom semifinálovom zápase sa stretli Bakhyl SARSEKBAYEV z Kazachstanu a Jungjoo KIM z Kórey. Sarsekbayev začal od začiatku zápasu bez rešpektu bodovať, čo jeho súper nestačil zachytiť tento nápor a tak prvé kolo skončilo 3 : 0 pre Sarsekbayeva. Druhé kolo už po radách trénera začal Kim opatrnejšie a snažil sa získať nejaký ten bod. Toto kolo bolo vyrovnané v ringu, ale aj na bodoch - skočilo 2 : 2. Dokonca v treťom kole, ktoré bolo vo vysokom tempe vyhral Kim 3 : 2 na body. Posledné kolo zmobilizoval všetky sily Sarsekbayev a objavilo sa to aj na bodoch, keď zvíťazil toto kolo 3 : 1 a tým aj celý zápas 10 : 6.
Finále hmotnosti do 69 kg sa uskutočnilo 24. augusta 2008. Do neho nastúpili Carlos BANTEAUX SUAREZ z Kuby a Bakhyl SARSEKBAYEV z Kazachstanu. Súboj začal opatrne, súperi sa spoznávali a málo bodovali. Prvé kolo vyhral 1 : 0  Suarez. V druhom kole po radách trénera vyšiel do útoku Sarsekbayev, ktorému sa to vyplatilo a vyhral toto kolo 7 : 1. V treťom kole sa situácia z druhého opakovala, ale už kubánsky boxer bol o niečo dôraznejší a získal nejaké tie body. Tretie kolo skončilo 7 : 5 pre Sarsekbayeva. Posledné kolo bolo podobné, Sarsekbayev kontroloval situáciu a zápas dotiahol do víťazného konca, kde vyhral 18 : 9 na body a stal sa olympijským víťazom v tejto hmotnosti.

Vľavo finálový súboj hmotnosti do 64 kg medzi Manusom BOONJUMNONGOM z Thajska (červený) a Felixom DIAZOM z Dominikánskej republiky. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Manus BOONJUMNONG (THA), olympijský víťaz tejto hmotnosti Felix DIAZ (DOM), Alexis VASTINE (FRA) a Roniel IGLESIAS SOTOLONGO (CUB)
V hmotnosti do 75 kg sa prezentovalo 28 boxerov, z ktorých bolo 9 z Európy. Do druhého kola na základe losu postúpil Darren John SITHERLAND z Írska. Ostaní vystúpili už v prvom kole, cez ktoré neprešli: Naim ERBUNJA zo Švédska, ktorý prehral 18 : 6 na body s Matveyom KOROBOVOM z Ruska, Jean Mickael RAYMOND z Francúzska po prehre 2 : 8 na body Wishodom RASULOVOM z Uzbekistanu a Konstantin BUGA z Nemecka po prehre 7 : 14 na body s Carlosom GONGOROM z Ekvádoru.
Druhé kolo bolo bez väčších prekvapení a postúpili favoriti. Prekvapenie bola prehra Matveya KOROBOVA z Ruska 7 : 10 na body s Bakhiyarom ARTAYEVOM z Kazachstanu. V druhom kole ďalej z Európanov vypadli: Andranik HAKOBYAN z Arménska po prehre RSCI vo 4. kole s Eishodom RUSALOVOM z Uzbekistanu, Sergey DEREVYANCHENKO z Ukrajiny po prehre 4 : 18 na body s Emiliom CORREA BAYEAUXOM z Kuby a Georgios GAZIS z Grécka po prehre Carlosom CONGOROM z Ekvádoru.

Štvrťfinálové zápasy boli na slušnej úrovni, všetky skončili na body, trochu prekvapenie bol postup Vijendera KUMARA z Indie do semifinále, po víťazstve 9 : 4 na body nad Carlosom GONGOROM z Ekvádoru.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli dvaja Európania, Darren John SUTHERLAND z Írska a James DEGALE z Anglicka. Prvé kolo bolo vyrovnané, súperi sa oťukávali, skúšali si rôzne ťahy. Kolo skončilo 1 : 1. V druhom kole iniciatívu prevzal Degale, ktorý toto kolo vyhral 2 : 0. V treťom kole sa spôsob boja z predchádzajúceho opakoval, ale intezita a nasadenie borcov bolo vyššie. Kolo vyhral Degale 5 : 1. V poslednom kole už Degale udržiaval výsledok, súper sa ho snažil prekvapiť, ale veľmi sa mu to nedarilo, lebo Degale bodoval aj z obrany a kolo vyhral 2 : 1 a tým aj celý zápas 10 : 3. V druhom semifinálovom zápase tejto hmotnosti sa stretli Emilio CORREA BAYEAUX z Kuby a Vijender KUMAR z Indie. V tomto prípade sa už prekvapenie nekonalo., hoci bolo k nemu blízko. Od prvej chvíle bojov  sa začal presadzovať kubánsky boxer, ktorý vyhral prvé kolo 2 : 0. V druhom kole zvýšil nasadenie Kumar, ktorému sa úspešne darilo bodovať a toto kolo vyhral 3 : 2. Tretie kolo bolo opäť v réžii kubánskeho boxera, ktorý úspešne unikal Kumarovým útokom a bodoval z obrany. Tretie kolo vyhral Bayeaux 3 : 0. Do posledného kola obaja borci nastúpili s odhodlaním strhnúť výsledok zápasu na svoju stranu. Kumar útočil a Bayeaux úspešne unikal. Posledné kolo skončilo 2 : 1 pre Kumara, ale celý zápas vyhral 8 : 5 na body kubánsky boxer Correa Bayeaux.
Vo finále hmotnosti do 75  kg, ktoré sa boxovalo 23. augusta 2008 nastúpili James DEGALE z Anglicka a Emilio CORREA BAYEAUX z Kuby. Od začiatku zápasu chytil opraty do svojich rúk Degale, ktorý prvé kolo vyhral 6 : 1. Do druhého kola kubánsky& boxer nastúpil ako vymenený, zápas  sa vyrovnal a bolo to vidieť aj na  bodoch. Druhé kolo vyhral Degale 4 : 3. Tretie kolo bolo už v réžii Bayeauxa, ktorý ho vyhral 6 : 2. Po troch kolách bolo 12 : 10 pre Degala. V poslednom kole dali obaja súperi zo seba všetko čo mali, ale kubáncovi sa nepodarilo zvrátiť stav zápasu a tak kolo skončilo 4 : 4 a celý zápas a olympijským víťazom sa stal James DEGALE z  Anglicka.

Vľavo semifinálový súboj medzi Carlosom BANTEAUX SUAREZOM z Kuby (červený) a Silamu HANATI z Číny. Vpravo semifinálový súboj medzi Bakhytom SARSERKBAYEVOM z Kazachstanu (červený) a Jungjoo KIMOM z Kórey
Vľavo finálový zápas medzi James DEGALE z Anglicka (červený) a Emilio CORREA BAYEAUX z Kuby. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Emilio CORREA BAYEAUX (CUB), olympijský víťaz James DEGALE (GBR), Darren John SUTHERLAND (IRL), Vijender KUMAR (IND)
V hmotnosti do 81 kg sa prezentovalo 28 boxerov, z ktorých bolo 9 z Európy. Do druhého kola z nich na základe losu postúpili dvaja, Tonny JEFFRIES z Anglicka a SZELLO Imre z Maďarska. Ostaní bojovali o postup už v prvom kole, ale ním neprešli: Kennedy KATENDE zo Švédska, ktorý prehral na bady 3 : 15 s Arturom BETERBIEVOM z Ruska, potom prekvapenie kola Ramazan MAGAMEDAU z Bieloruska, ktorý podľahol na pomocné body Ramadanovi YASSEROVI z Egyptu a Daugirdas SEMIOTAS z Litvy, po prehre 3 : 11 na body s Yerkebulanom SHYNALIEVOM z Kazachstanu.
Z Európanov v druhom kole neuspeli: Bahram MUZAFFER z Turecka, po prehre 2 : 10 s Kenny EGANOM z Írska, Artup ETERBIEV z Ruska po prehre 2 : 8 na body s Xiaopingom ZHANGOM z Číny a Marijo SIVOLIJA-JELICA z Chorvátska po prehre 1 : 8 na body s Dzhakhonom KURBANOVOM z Tadžikistanu.
Štvrťfinálové zápasy mali slušnú športovú úrove
ň, zápasy boli vo vysokom tempe a nasadení, veď išlo už o medaile. Z Európanov týmto kolom neprešiel SZELLO Imre z Maďarska po prehre 2 : 10 s Tony JEFFRIESOM z Anglicka.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Tony JEFFRIES z Anglicka a Kenny EGAN z Írska. V prvom kole sa súperi oťukávali a ani jeden nechcel spraviť chybu na ktorú by doplatil. Prvé vyrovnané kolo skončilo aj na body zmierlivo 1 : 1. V druhom kole už zavelil do útoku Egan, ktorý pekne systematicky a ciaľavedome útočil, bodoval a kolo vyhral 3 : 0. Podobný priebeh malo aj tretie kolo, ktoré vyhral Egan 4 : 0. V poslednom, vyrovnanom kole už Egan len udržiaval výsledok, dával si pozor, aby nespravil chybu, ktorá by ho obrala o víťazstvo. Kolo skončilo nerozhodne 2 : 2 a tak celý zápas vyhral Kenny EGAN 10 : 3. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Xiaoping ZHANG z Číny a Yerkebulan SHYNALIYEV z Kazachstanu. Zápas bol opatrný, súperi veľa do seba neútočili, načo boli ringovým rozhodcom napomínaní V prvom kole bol úspešnejší Shynaliyev, ktorý ho vyhral 2 : 1. Druhé kolo bolo vyrovnané a aj skončilo nerozhodne 1 : 1. V treťom o niečo aktívnejší Zhang získal bod a vyrovnal stav zápasu na 3 : 3. Posledné kolo malo byť rozhodujúce, aby si niektorý zo súperov spravil náskok, ale sa tak nestalo. Obaja vyčkávali na súperovu chybu. Kolo skončilo nerozhodne 1 : 1, tým aj celý zápas 4 : 4, ale na pomocné body vyhral Zhang a postúpil do finále.
Finálový zápas hmotnosti do 81 kg sa uskutočnil dňa 24. augusta 2008 a stretli sa v ňom Kenny EGAN z Írska a Xiaoping ZHANG z Číny. Prvé kolo sa nieslo v znamení nástupu Zhanga, ktorý zasiahol súpera a hneď sa mu dostal na telo, aby tento nemohol bodovať. Tak prvé kolo vyhral Zhang 2 : 0. V druhom kole súperi boxovali na diaľku, sporadicky bodovali a kolo skončilo nerozhodne 3 : 3. Na začiatku tretieho kola, ale aj počas neho sa Zhang snažil zasiahnuť súpera a hneď nato sa mu dostať na telo a zabrániť bodovať. To sa mu zčasti aj darilo. Kolo skončilo nerozhodne 2 : 2. V poslednom kole sa snažil Egan dvojbodové manko z predchádzajúcich kôl zmazať, útočil, tým sa odokrýval a Zhango to využíval na bodovanie. Štvrté kolo vyhral Zhang 4 : 2 a tým aj celý zápas 11 : 7 a stal sa olympijským víťazom hmotnosti do 81 kg.

V hmotnosti do 91 kg sa prezentovalo 16 boxerov, z ktorých bolo 7 z Európy. Pri takomto počte boxerov v jednej hmotnosti postúpili všetci priamo do druhého kola. Z druhého kola z Európanov vypadli: Milorad GAJOVIC z Čiernej hory, po prehre 3 : 7 na body s Iliasom PAVLIDISOM z Grécka a Viktar ZUYEV z Bieloruska po prehre s Clemente RUSSOM z Talianska.
Štvrťfinálové zápasy nepriniesli žiadne prekvapenia, postúpili všetci favoriti. Z Európanov vypadli: Ilies PAVLIDIS z Grécka, ktorý prehral s Osmaiom COSTOM DUARTE z Kuby, John MBUMBA z Francúzska, ktorý podľahol 9 : 18 na body Rakhimovi CHAKHKIEVOVI z Ruska a Oleksandr USYK z Ukrajiny, ktorý neprešiel cez Clemente RUSSOA z Talianska.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Osmai ACOSTA DUARTE z Kuby a Rakhim CHAKHKIEV z Ruska. V prvom vyrovnanom kole sa súperi opoznávali, ale rozhodujúci útok nenastúpil ani jeden. kolo skončilo nerozhodne 1 : 1, V ďalších kolách sa už presadzoval Chakhkiev, ktorý úspešne z obrany bodoval a nedovolil jeho súperovi, aby otočil priebeh zápasu. Všetky nasledujúce tri kolá vyhral a tým aj celý zápas 10 : 5. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Deontay WILDER z USA a Clemente RUSSO z Talianska. Opraty zápasu od začiatku držal v rukách Russo, ktorý prvé kolo vyhral 1 : 0, druhé bolo nerozhodné, keď rozhodcovia ani jednému z borcov neuznali bod. V treťém kole američan útočil, ale Russo z obrany pekne bodoval a vyhral kolo 3 : 0. Aj posledné kolo malo podobný priebeh, Wilderovi sa už obrat nepodaril a tak kolo vyhral Russo 3 : 1 a tým aj celý zápas 7 : 1.
Finálový zápas hmotnosti do 91 kg sa uskutočnil 23. augusta 2008 a nastúpili do neho Rakhim CHAKHKIEV z Ruska a Clemente RUSSO z Talianska. V prvom oťukávajúcom kole sa podarilo získať bod Chakhkievovi, Druhé kolo bolo v znamení zvýšeného úsilia získať nejaký ten bod zo strany Russa, čo sa mu aj podarilo. Kolo vyhral 2 : 1. V treťom kole opäť rozhodcovia nemohli ani jednému z borcov priznať bod, nakoľko sa snažili obaja udrieť a hneď prejsť na telo, čo bol dobrý taktický boj, ale pre diváka nezáživný. Ringový rozhodca musel často prerušovať zápas. V poslednom kole bol taktickejší a lepšie sústredený na zápas Chakhkiev, ktorý vyhral kolo 2 : 0 a tým aj celý zápas 4 : 2 a stal sa olympijským víťazom hmotnosti do 91 kg.

Vľavo finálový zápas medzi Rakhimom CHAKHKIEVOM z Ruska (červený) a Clemente RUSSOM z Talianska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Clemente RUSSO (ITA), olympijský víťaz tejto hmotnosti Rakhim CHAKHKIEV (RUS), Osmai ACOSTA DUARTE (CUB) a Deontay WILDER (USA)
Najviac boxerov na olympijský turnaj sa kvalifikovalo z Ruska - jedenásť, po desať mala Čína, Kuba, Kazachstan, Maroko, po deväť USA a Francúzsko. Veľkým prekvapením na turnaji boli výsledky dosiahnuté boxermi Ruska a Kuby. Veď Kuba, ktorá bola doposiaľ liahňou zvučných boxerským mien na tomto olympijskom turnaji nezískala ani jeden najcennejší kov, hoci vo finále mali štyroch borcov. Podobne to je aj s boxermi Ruska, ktorí doposiaľ keď prišli na nejaké medzinárodné podujatie, najmä v Eurépe brali všetko, čo sa len dalo. A tu čo? Len dva olympijské tituly a jedna bronzová medaila. Nieje nad čím špekulovať, možno to je u nich v nevhodnej výmene trénera pred takýmto dôležitým turnajom, alebo aj ostatní boxeri vo svete zvýšili svoju úroveň.

Veľkým nedostatkom turnaja, ako to už býva v posledných časoch boli rozhodcovia, ktorí bodovali neobjetívne a hoci veľakrát postúpili favoriti, bola to len zásluha rozhodcov, lebo ich súperi boli lepší ako ani. Ale taký je už tento šport. Asi nikdy nebude plne objektívny.

Škoda, že túto olympiádu sa nedostal od nás zo Slovenska žiadny boxer, veď Pavol HLAVAČKA a Rudo DYDI mali k tomu blízko, stačilo zvíťaziť v jednom zápase a bolo by to v suchu, ale u nás sú boxeri trénovaní len na naše podmienky a to nestačí. Treba získavať medzinárodné skúsenosti na silných turnajoch, aj za cenu, že tam prehráme, ale budeme vedieť, kde nás tlačí topánka a môžeme nedostatky do významných podujatí odstrániť.
Vľavo finálový zápas hmotnosti do 81 kg medzi Kenny EGANOM z Írska (červený) a Yiaopingom ZHANGOM z Číny. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Kenny EGAN (IRL), olympijský víťaz tejto hmotnosti Xiaoping ZHANG (CHN), Yerkebulan SHYNALIYEV (KAZ) a Tony JEFFRIES (GRB)
V hmotnosti nad 91 kg sa prezentovalo 16 boxerov, z ktorých bolo 7 z Európy. Všetci postúpili do druhého kola, cez ktoré z Európanov neprešli Marko TOMASOVIC z Chorvátska po vysokej prehre 1 : 13 na body s Robertom CAMMARELLE z Talianska, Kubrat PULEV z Bulharska, ktorý neprešiel cez Oscara RIVASA z Kolumbie a prehral 5 : 11 na body a Islam TIMURZIEV z Ruska, ktorý prehral verdiktom RSC v 2. kole s Davidom PRICE z Anglicka.
Štvrťfinálové zápasy na slušnej úrovni. Z Európanov cez toto kolo neprešiel Jaroslav JAKSTO z Litvy, ktorý prehra verdiktom RSCI v 2 kole s Davidom PRICE z Anglicka,
Prvé semifinálové stretnutie medzi Vyacheslavom GLAZKOVOM z Ukrajiny a Zhilei ZHANGOM z Číny sa nekonalo, nakoľko Glazkov bol zranený, neprešiel lekárskou prehliadkou a tak Zhang postúpil do finále bez boja. Druhý semifinálový zápas obstarali Roberto CAMMARELLE z Talianska a David PRICE z Anglicka. V prvom kole sa snažil Price útočiť a tvrdo zasiahnuť súpera, ale sa mu to nedarilo. Takticky veľmi dobre boxujúci taialnsky karabinier nedovolil svojmu súperovi nič a prvé kolo pri bodovaní z obrany vyhral 5 : 0. V druhom kole sa situácia opakovala a keď už Cammarelle vyhrával 4 : 0 na body, tvrdo zasiahol súpera, ktorý musel byť ringovým rozhodcom počítaný. Nakoľko Price po odpočítaní nebol schopný boja ringový rozhodca zápas ukončil predčasne verdiktom RSCH v 2. kole
Finálový zápas hmotnosti nad 91 kg sa uskutočnil 4. augusta 2008 a  stretli sa v
ňom Zhilei ZHANG z Číny a Roberto CAMMARELLE z Talianska. Prvé kolo, ale aj vlastne celý zápas bol pomerne statický. Cammarelle úspešne bodoval z obrany a prvé kolo vyhral 6 : 1. Situácia sa opakuje aj v ďalšom kole. Do útoku velí Zhang, ale Cammarelle kontruje z obrany a úspešne boduje. Druhé kolo vyhral Cammarelle 5 : 2. V treťom kole už sa snaží Cammarelle nespraviť chybu, úspešne sa bráni a boduje z obrany. Aj keď kolo bolo o poznanie rýchlejšie ako predchádzajúce, bodovveľa nebolo. Vyhral Talian 2 : 1. Na začiatku štvrtého kola Zhang naletel Cammarellemu na ľavý hák, spadol na podlahu ringu a bol ringovým rozhodcom počítaný. Nakoľko Zhang bol otrasený a nebol schopný boja ringový rozhodca zápas ukončil verdiktom RSCH vo 4. kole a tak sa olympijským víťazom najťažšej hmotnosti stal Roberto CAMMARELLE.


KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
(len za prvé tri miesta)
Vľavo finálový zápas medzi Zhilei ZHANGOM z Číny (červený) a Robertom CAMMARELLE z Talianska. Vpravo stupeň víťazov, zľava: Zhilei ZHANG (CHN), olympijský víťaz tejto hmotnosti Roberto CAMMARELLE (ITA), David PRICE (GBR) a Vyacheslav GLAZKOV (UKR)

SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
22. augusta 2008

FINÁLOVÉ ZÁPASY
23. a 24. augusta 2008
FOTO:
Fotogaleria OH 2008
TEXT:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions