MAJSTROVSTVÁ EURÓPY
JUNIOROV (mladšieho dorastu)
PLOVDIV (Bulharsko), 21. až 28. júna 2008
V dňoch 21. až 28. júna 2008 sa za účasti 264 boxerov z 37 štátov (Albánsko, Anglicko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francia, Gruzínsko, Grécko, Holansko, Írsko, Izrael, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Nemecko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Škótsko, Srbsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Turecko, Ukrajina, Wales) uskutočnili v bulharskom meste Povdiv Majstrovstvá Európy juniorov (mladšieho dorastu). Boxeri Slovenska po strastiplnej ceste do dejiska majstrovstiev veľkú dieru do sveta nespravili a vypadli v prvom kole. Najviac titulov, osem získali boxeri Ruska, dva získala Ukrajina a po jednom Azerbajdžan, domáce Bulharsko a Litva. V hodnotení krajín na prvom mieste skončili boxeri Ruska so 48 bodmi (I.-8, II.-2, III.-2), pred Ukrajimou, ktorá získala 17 bodov (I.-2, II.-1,II.-4) a Azerbajdžanom so 14 bodmi (I.-1, II.-2, III.-3).

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na majstrovstvá Európy viedol vedúci družstva a súčasne tréner Marián SMOLÁK, ktorý mal k dispozícii boxerov: do 57 kg Dávid ZŐLD z ŠKP Bratislava - Lučenec a 70 kg Marián SISÁK z MŠK Vranov nad Topľou.

Príprava na ME juniorov prakticky začala už majstrovstvami Slovenska juniorov vo Vranove.
Z predbežne nominovaného kádra 48 kg Štefan MEZEI, 54 kg Ľuboš FERDINAND, 57 kg Dávid ZŐLD a 70 kg Marián SISÁK zasadnutie TMK a komisie mládeže vo Vranove nad Topľou zúžilo nomináciu  na 57 kg Dávid ZŐ a 70 kg Marián SISÁK.  Prvé spoločné sústredenie bolo pred turnajom ON V Komárne. Ďalšie pred turnajom v Egeri a záverečná fáza prebiehala vo Vranove nad Topľou až do odchodu na ME. Mimo toho Dávid Zőld bol v príprave pod vedením trénera Ing. Tibora Hlavačku v Nitre, kde navštevuje aj školu a je v CTM. Marián Sisák sa zhruba štyri týždne pripravoval pred ME pod vedením reprezentačného trénera Mariána SMOLÁKA dvojfázovo, kedy v ranných hodinách pred vyučovaním absolvoval I. fázu. Na jeho vek 15 rokov sme absolvovali tréning pri, ktorom by mal čo robiť aj súčastný Slovenský senior. Všetku námahu a prípravu na ME zmaril neskorý odchod a príchod do dejiska ME Plovdive. Na ME sme vycestovali s deväť hodinovým oneskorením na čo práve doplatil Marián Sisák.

57 kg - Dávid ZŐLD
mal v ringu za súpera boxera z Albanska Vrenozi Hulio. Jeho súper bol vyšší a robustnejší. V prvom kole boxoval Dávid Zőld opatrne, veľa čakal a málo útočil. I napriek mojim radám, aby nezaspal v prvom kole nepočúval a začal boxovať až v závere druhého a  v treťom kole. Vysoké skóre z prvého kola už nedohonil prehral 24 : 8 na body. Dávid Zőld pred ME absolvoval turnaj ON v Komárne a turnaj Eger. Po tomto turnaji bezprostredne bol turnaj Malacky, ktorého sa vôbec nemal zúčastniť. Rozhodne tri vrcholy za sebou boxer nemôže mať. Už po Malackách boli správy, že bol unavený a boxoval veľmi zle. Ani nie týžde
ň pred ME nemal, čo robiť na turnaji. Organizácia turnaja v Malackách ako obyčajne pred každým podujatím sa nezaobišla bez problémov. Chcel som, aby Dávid bol radšej na záverečnom sústredení vo Vranove nad Topľou. Až s trojdňovým oneskorením sa zúčastnil záverečnej prípravy, nakoľko musel byť v škole a pod.

70 kg - Marián SISÁK
sa v ringu stretol ani nie 15 hodín po príchode na ME s Moldavským boxerom Sapoval Gleb. Prvé kolo prebiehalo pod taktovkou nášho boxera postupne hlavne v závere prvého kola si vytvoril štvorbodový náskok. Praktický to bol on, čo diktoval tempo. Je na škodu, že jeho presne zásahy neboli viac hodnotené bodovými rozhodcami. Jeho súper boxoval z ústupu a bol pasívny, veľa držal za čo bol aj verejne napomínaný. Zjavná únava prišla v treťom kole, keď obaja boxeri boli v neustálom boji pri tele. Výhra 9 : 8 na body v prospech súpera bola nezaslúžená. Postup medzi osmičku v Európe nám nevyšiel. Tam by sa stretol s Maďarským boxerom Zoltanom Harcsom, ktorý postúpil až do finále. S týmto boxerom  boxoval viac než vyrovnaný zápas v Egeri.
V hmotnosti do 57 kg Slovenskú republiku reprezentoval odchovanec lučeneckého boxu Dávid ZŐLD
Plovdivskému boxerskému publiku sa predstavil slušným výkonom aj boxer Slovenskej republiky do 70 kg
Marián SISÁK z MŠK Vranov nad Topľou
Po vypadnutí našich boxerov som ako tréner súhlasil, aby sa neformálne stretol Marián Sisák s boxermi s Litvy do + 86 a 70 kg. Túto formu stretnutí využilo mnoho trénerov a štátov po vypadnutí svojich boxerov. Tieto stretnutia ma čiastočne upokojili a utvrdili v tom aká je dôležitá adaptácia na prostredie. Boxoval s prehľadom bez známok únavy. Aspoň v týchto stretnutiach sa čiastočne zúročil na trénovaný potenciál Mariána Sisáka.

Hodnotenie našich boxerov je z dvoch pohľadov. Dávid Zőld po sľubných výkonoch na spomínaných turnajoch pred ME potreboval rozhodne doplniť sily tréningom a nie ďalším turnajom v Malackách, kde sa prejavili jeho nedostatky. Potreboval skôr tréning a odstra
ňovať nedostatky v úderov technike, v postoji a pohybe v ringu. Marián Sisák podával dlhodobo na turnajoch ON Ústi n./L. v ON v Komárne a v  I. SDL výkony, kde hlavne na Slovensku nemal vážnejšiu konkurenciu. Nedostatky, ktoré sa prejavili v na turnaji ON v Komárne v stretnutí s Maďarským boxerom Zoltanom Harcsom dokázal tréningom odstrániť, čo sa potvrdilo o dva týždne v Egeri, kde s týmto boxerom vyboxoval  vyrovnané stretnutie. A len ďalší tréning pred ME to potvrdil, opäť sa ako boxer posunul v pred. Potrebuje boxovať na medzinárodných turnajoch a zahraničnú konkurenciu. Je potrebné si uvedomiť, že obaja majú po 15 rokov. Je tu ešte jedno stanovisko, ktoré sa rozhodne podpísalo pod výkon Mariána Sisáka a to organizácia našich odchodov na zahraničné turnaje. Ani vysoko trénovaný boxer, alebo športovec bez adaptácie na dané prostredie nemôže podať sto percentný výkon. Neskorý odchod a následne príchod na ME, ale aj spôsob dopravy 1260 km autom je na zamyslenie. My sme boli snáď jedinou výpravou, ktorá došla autom na ME. Za čo nás každý obdivoval. Niektoré štáty volili príchod už týždeň, niektorí dva tri dni pred zahájením majstrovstiev. Pred ME dva týždne vzišlo so spoločnej  záverečnej prípravy s Litvou nakoľko si uvedomili vzdialenosť do Bulharska. I česká výprava získala letenky tri dni pred odchodom v cene 2900 ČK tam i späť. Nemohol som predpokladať, že i keď sme zvolili cestovanie autom, že z nevysvetlených príčin bude ohrozený náš odchod, ale len zásluhou otca boxera Mariána Sisáka sme mali zabezpečený rýchly odvoz a dokonca prívoz z ME. Šetríme na nesprávnom mieste. Vystúpenie  našich boxerov v ringu na ME v Plovdive v porovnaní s niektorými jedincami v ringu na ME v minulosti  bol rozhodne lepší . Obaja boxeri trénujú v rôznom prostredí. Aby nestratili kontakt s medzinárodnou konkurenciou musia absolvovať predpísané turnaje AIBA a EABA. Počas prípravy na vrcholne podujatia reprezentanti musia viac absolvovať spoločnú prípravu pod vedením reprezentačného trénera v priebehu celého roka.

Boxerskú špičku, ktorá sa stretla v Plovdive na ME musíme sami vyhľadávať a nečakať zo založenými rukami. Máme, čo dohá
ňať, aby sme s ňou udržali kontakt. Máme rôzne pozvánky na turnaje v našom okolí  Maďarsko, Poľsko, ale aj do Litvy, kde sa schádza veľká konkurencia s bývalých post sovietskych krajín. S týmito krajinami musíme viac spolupracovať.

SEMIFINÁLOVÉ VÝSLEDKY
27. júna 2008
Neúprosný bol semifinálový súboj hmotnosti do 50 kg medzi Stefanom IVANOVOM z Bulharska (červený)
a HORVÁTH Lászlóm z Maďarska
V semifinálovom zápase do 50 kg zvíťazil domáci boxer Bulharska Stefan IVANOV nad reprezentantom Maďarska HORVÁTH Lászlóm

FINÁLOVÉ ZÁPASY
28. júna 2008
Finálový súboj borcov do 46 kg medzi Nikolayom RAYKOVOM z Bulharska (červený) a Vadimom SEMINOM z Ruska
Stupeň víťazov do 46 kg, zľava: Nikolay RAYKOV (BUL), majster Európy Vadim SEMIN (RUS), Salman ALIZADE (AZE) a Hovnannes BACHKOV (ARM)

KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
Stupeň víťazov do 66 kg počas hymny, zľava: Andrey PALKHOVSKIY (BLR), majster Európy Bekkhan SOVKHALOV (RUS), Denis FIKRETOV (BUL) a John SAUNDERS (ENG)
Stupeň víťazov do 50 kg, zľava: Oleg AKININ (RUS), majster Európy Stefan IVANOV (BUL), tretí HORVÁTH László (HUN) a Ruslan STRUK (UKR)
Finále 50 kg - Stefan IVANOV z Bulharska (červený)
a Oleg AKININ z Ruska
FOTO:
Marián SISÁK
Foto galeia ME
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner juniorov SR
Pablo Software Solutions