I. SLOVENSKÁ DORASTENECKÁ LIGA
ročník 2008, 4. kolo
"MEMORIÁL Štefana MATEJČÍKA"
BRATISLAVA, 21. a 22. júna 2008
V dňoch 21. a 22. júna 2008 sa za účasti 94 boxerov (38-žiaci, 29-juniori, 24-mládež, 3-seniori) z 23 oddielov (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, BC Linka Box-SK Dunajská Lužná, BC Dubnica nad Váhom, BC Galanta, ŠKB Spartak Komárno, BC Lokomotíva Košice, BC RTJ Malacky, BC Stavbár Nitra, BC Lučenec, Box Team Lučenec, BC Považan Nové Mesto nad Váhom,  JOKO BOXING Prešov, OBK Tomášikovo, BC Ružinov 821, Box-Thajbox-Club Nové Zámky, MŠK Vranov nad Topľou, BC KN Zlatná na Ostrove, BC Děčín (CZE), BC Plzeň (CZE), SKP Sever Ústí nad Labem (CZE), Linka Box Krupka (CZE), BC Palaestra Praha (CZE)) uskutočnilo v Basketbalovej hale Istrobanka Lokomotíva Bratislava na Domkárskej ulici v Bratislave štvrté kolo I. Slovenskej dorasteneckej ligy, ročník 2008 pod názvom "Memoriál Štefana MATEJČÍKA". V kategórii starších žiakov vyhral oddiel BC Galanta s 26 bodmi, pred OBK Tomášikovo s 23 bodmi a BC Slovakia Bratislava, ktorá získala tierž 23 bodov. V kategórii juniorov (MD) na prvom mieste skončil oddiel ŠKP Bratislava s 37 bodmi, pred MŠK Vranov nad Topľou so ziskom 24 bodov a BC Lokomotíva Košice s 22 bodmi. Poslednú kategóriu, mládež (SD) vyhral oddiel BC Považan Nové Mesto nad Váhom s 31 bodmi, pred BC Galanta s 19 bodmi a BC Dubnica nad Váhom, ktorý získal 16 bodov. Po štyroch turnajoch je v kategórii starších žiakov na čele BC Galanta s 94 bodmi, pred MŠK Vranov nad Topľou so ziskom 88 bodov a Lokomotívou Košice, ktorá získala 79 bodov. V kategórii juniorov (MD) je na čele po štyroch turnajoch MŠK Vranov nad Topľou, ktorý získal 99 bodov, pred BC Lokomotíva Košice so 95 bodmi a BC Galanta s 64 bodmi. Poslednú kategóriu, mládež po štyroch turnajoch vedie oddiel BC Galanta so 93 bodmi, pred BC Považan Nové Mesto nad Váhom s 81 bodmi a BC Lokomotíva Košice s 56 bodmi. Turnaj mal slušnú športovú a spoločenskú uroveň.

Nad v
ážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia: Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové), Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava) a len na bodoch  Vladimír BELKA (I. trieda, Nitra), Jozef ŠEFRANKO (II. trieda, Bratislava). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mala na starosti MUDr. Elena HRAŠKOVÁ (Bratislava).

Štvrtým kolom I. SDL sa skončila predlhá jarná sezóna 2008 a hneď úvodom je treba povedať, že táto prvoligová mládežnícka súťaž, je v športovom kalendári SABA 2008, predimenzovaná.

Štvrté kolo najvyššej dorasteneckej súťaže, nesúce meno MEMORIÁL ŠTEFANA MATEJČÍKA, prebehlo v basketbalovej hale LOKOMOTÍVY, v Bratislavskej časti Prievoz, počas predposledného júnového víkendu. Bolo zorganizované na nadštandardnej úrovni a po spoločenskej stránke by malo, aspo
ň približne, takto vyzerať každé kolo, načo by sme mohli následne vždy očakávať na štarte tú magickú stovku boxerov, aj keď hala je bez klimatizácie a teplota v nej bola na úrovni trópov. Úsilie organizátorov, na čele s prezidentom BC SLOVAKIA Martinom STRASZEROM, však zmazalo aj tento hendikep.

Organizátori nezabudli prakticky na nič. Športovým výpravám poskytli nezbytné pohodlie, boli pozornými hostiteľmi a vytvorili atmosféru, zodpovedajúcu menu podujatia, ktoré poctila svojou aktívnou prítomnosťou  manželka Štefana Matejčíka, pani  Jozefína MATEJČÍKOVÁ, v doprovode syna Štefana a vnuka Romana. Na memoriáli sme mali možnosť zvítať sa aj s víťazom OH 1952 v Helsinkách Jankom  ZACHAROM, nechýbal ďalší z nestorov slovenského boxu Tibor LŐV, dlhú cestu z New Yorku meral Stano JANOUŠEK, bývalý boxer bratislavského Slovana a Dubnice n./V., v hľadisku bolo vidno bývalých boxerov a dnes aj sponzorov MŠM JUDr. Petra KORECA či JUDr. Alojza RAKOVSKÉHO, ale aj Petra JAKABA, Ing. Ivana VINCENCA, Stana STACHA či vždy plného elánu Zola POLGÁRA. Atmosféra bola nezabudnuteľná. Spomienky, stisky rúk, úsmevy i prekvapenia, to všetko bolo sprievodnými znakmi stretnutí po dlhších či kratších časových úsekoch. Chýbali len čelní predstavitelia SABA... O dobrú náladu sa v sobotu postarali aj tanečnice z klubu H&T, pod vedením Lucie MANÍKOVEJ a doprovodom Márie ĎURČOVEJ, v nedeľu tanec vystriedal vynikajúci spev Moniky STANISLAVOVEJ, ktorú na klávesách sprevádzal známy hudobník a skladateľ Igor BÁZLIK a ktorých vystúpenie sa všetkým divákom mimoriadne páčilo.

Nezaostala však ani športová stránka tohto podujatia. Českí tréneri Ján BALOG z Prahy, Vlado LINKA, odchovanec Štefana Matejčíka, z Krupky  a Araik ŠACHBAZJAN z Ústí nad Labem, priviezli boxerov z piatich oddielov ČBA, ktorí vylepšili štartové pole a konfrontovali našu školu s po
ňatím boxu v historických zemiach. Z nášho, slovenského pohľadu, teší fakt, že na štarte sa prezentovalo 38 starších žiakov! Skúsme si spomenúť, kde bola táto veková kategória v roku 2003. Radosť bolo sledovať výkony 13-14 ročných chalanov, ako Viliama TANKA (OBKT), Mária CSONKU (KN-ZnO), Adama RIGA a Tomáša ŠIMEKA (BC GAL), Jaroslava POLLÁKA (BCS BA) či René SUCHÁNKA (LB DL), dosahujúcich  dnes  herné kvality šestnásť ročných spred štyroch rokov. Súboj Jozefa BUZMU (BCS BA) s Tomášom ZŐLDOM (BT LUC), niesol už známky boxu dospelých. Zaujímavý fenomén, hodný povšimnutia odborníkov, starajúcich sa o predvoj reprezentácie.

V mladšom doraste (1992-1993), sa z našich zaskveli Ľuboš FERDINAND (OBKT), Jozef POĽÁK (MŠK VnT), Krisztián LAKATOŠ (BC GAL), Jaroslav RIGO (BCS NR), ale sympatické výkony odviedli aj Tomáš KUDRY a Henrich BAGIN z Nitry či  Erik CVOLIGA (BCS BA). Trápil sa Patrik RAJCSÁNYI (ŠKP BA).

V staršom doraste dominovali tí skúsení, ako Mário TAVALI (BC GAL) v súboji s Miroslavom KOVÁCSOM (BC DCA), Matúš BABIAK (ŠKP BA), Mário ZÁBOJNÍK (BC DCA), Ladislav TAKÁCS (BC GAL), Nikolas HOÁNG (BCP NM), ktorý si nečakane ľahko poradil s Máriom LAKATOŠOM (ŠKB KN), Michal PLESNÍK (BCP NM), Rastislav HRUŠKA (BCS NR) a cestu na vrchol si pomaly razí aj Ladislav LEŠŠO (JOKO PO).

Postavenie družstiev v tabuľke po jarnej sezóne, vypovedá o celkovej práci v jednotlivých oddieloch. Na medailových postoch sa najčastejšie objavujú BC Galanta, MŠK Vranov n./T. a  Lokomotíva Košice, zažiaril však aj POVAŽAN Nové Mesto nad Váhom, druhým miestom vo vekovej kategórii 17-18 ročných, postavenie si vylepšuje BCS Bratislava a zlepšenie je badať v Nitre, hoci ich prepletenie s ŠKP je niekedy nečitateľné.

Tohoročný, už štvrtý ročník Memoriálu Štefana MATEJČÍKA, svoju doterajšiu dobrú úrove
ň ešte skvalitnil. Okrem mravčej práce Martina STRASZERA, treba vyzdvihnúť aj kvality ďalších členov organizačného a riadiaceho štábu a hlásateľa Ing. Miroslava JAKUBÍKA, ktorého slovný dokument o živote, práci a športovej činnosti Štefana Matejčíka, nemal chybu. Rozhodcovia sa tiež pričinili o zdarný priebeh podujatia, bodoví však ťahali za dlhší koniec, ako motýliky v ringu, aj keď výsledkov 2:1 bolo neúrekom.
Súboj starších žiakov do 44 kg René SUCHÁNKA z Linka Box-SK Dunajská Lužná (červený) a Michala KLEINERA z BC Galanta
Súboj starších žiakov do 54 kg medzi Csabom BŐLCSKEIOM z ŠKB Spartak Komárno (červený a Pavlom FRANKOM z Joko Boxing Prešov
Súboj mladších dorastencov do 60 kg Alexandra ANDRLEHO z Palaestry Praha a Rolanda ZRUTSKÉHO
z ŠKB Spartak Komárno
Čím viac boxerov, tým lepšie. Aj takýto môže byť pohľad na štartové pole. Na druhej strane, čím viac oných magických stoviek, tým viac momentov na zamyslenie o modeloch súťaží, pretože 38 zápasov v sobotu a 27 v nedeľu,  ale aj sedem prvoligových dvojdňových turnajov, je priveľa. Možno otázka na zamyslenie pre súťažný ročník 2009.

ZÁPASY PRVÉHO DŇA
21. júna 2008
Rozhodca Mgr. René JUST zdvihnutím ruky označil víťaza hmotnosti do 60 kg Petra BALÁŽA z Krupky, po víťazstve nad Jozefom POĽÁKOM z MŠK Vranov n./T.
Rozhodca Richard Jakubík dvíha ruku na znak víťazstva Henrichovi BAGINOVI z ŠKP Bratislava po víťazstve nad Richardom SÍPOSOM z OBK Tomášikovo

ZÁPASY DRUHÉHO DŇA
22. júna 2008
Tréner BC Stavbár Nitra Ing. Tibor HLAVAČKA pripravuje do ďalšieho kola svojho zverenca do 80 kg Jaroslava RIGA
Tréner BC Slovakia Bratislava Martin STRASZER radí svojmu zverencovi Erikovi CVOLIGOVI v súboji hmotnosti do 80 kg s Jaroslavom RIGOM

PORADIE ODDIELOV
na 4. turnaji SDL 2008 v Bratislave

PORADIE ODDIELOV
po 4. turnaji SDL 2008 v Bratislave
Starší žiaci:
Starší žiaci:

Mladší dorast:

Mladší dorast:

Starší dorast:

Starší dorast:

Víťazi hlavnej skupiny
hmotnosti do 57 kg,
ktorú boxoval aj Štefan MATEJČÍK
II. skupina starší žiaci:
Patrik BALOG - BC Palaestra Praha (CZE)
I. skupina starší žiaci:
Dániel HERCEG - OBK Tomášikovo
Mladší dorast
Ľuboš FERDINAND - OBK Tomášikovo
Starší dorast:
Matúš BABIAK - ŠKP Bratislava (Nitra)
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions