II. SLOVENSKÁ DORASTENECKÁ LIGA 2008
Oblasť ZÁPAD, 5. kolo
GALANTA, 13. septembra 2008

Dňa 13. septembra 2008 sa za účasti 64 boxerov (mladší žiaci - 7, starší žiaci - 17, juniori - 26, mládež - 12, seniori - 2) zo 14 oddielov (BC Slovakia Brarislava, BC Galanta, KO BC Galanta, BC Linka Box-Sk Dunajská Lužná, BC Dunaj Rom Komárno, ŠKB Spartak Komárno, BC Bašta ZRMS Komárno, BC RTJ Malacky, Box-Thajbox Club Nové Zámky, OBK Tomášikovo, BC Trnava, BC Ružinov, BC Žitný ostrov Zlaté Klasy, Dukla Olomouc) uskutočnilo v galantskom Dome športu 5. kolo II. Slovenskej dorasteneckej ligy, ročník 2008 - oblasť Západ. Piate kolo tejto súťaže vyhral oddiel BC Galanta so 64  bodmi, pred KO BC Galanta so 41 bodmi a OBK Tomášikovo, ktoré získalo po 34 bodov. Po piatich kolách je na čele BC Galanta so ziskom 325 bodov, pred KO BC Galanta so 158 bodmi a OBK Tomášikovo so ziskom 110 bodov.  Podujatie malo dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Jaroslav JAKUBÍK z Bratislavy. Na bodoch a v ringu sa striedali rozhodcovia: Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Branislav MITOŠINKA (EABA, Dubnica nad Váhom) a Norbert HORŇÁK (II. trieda, Komárno). Činnosť Športovo-technickej komisie vykonával Ivan ZELENÁK (Galanta). Zdravotnícke zabezpečenie mal na starosti MUDr. Igor KÁNTOR (Galanta).

Piate kolo II. SDL 2008, skupiny Západ, prebehlo v Galante dňa 13. septembra 2008. Ring Domu športu privítal 64 boxerov z 13 oddielov SABA a Dukly Olomouc, z ktorých prekročilo povrazy ringu 30 dvojíc, keď štyrom boxerom sa „neušiel“ súper. Z oddielov Západnej skupiny chýbali BC Považan Nové Mesto nad Váhom, BC Stavbár Nitra, ŠKP Bratislava a ďalšie. Dubničania chýbali tiež, ale tí mali doma GP SLOVAKIA 2008.
Najpočetnejším výpravami sa prezentovali domáci BC Galanta a KO BC Galanta a už tradične aj OBK Tomášikovo. Oživeniu a aj skvalitneniu súťaže prispeli hostia spoza Moravy, pod vedením Alexandra BOGIHO, z ktorých upútal nevídanou kreativitou a tvorivou asociáciou Pavel Polakovič, syn odchovanca trnavského boxu Paľa Polakoviča.

Podujatie sa nieslo v znamení dobrého, miestami až vynikajúceho boxu, ktorým na seba upútali dokonca už aj mladší žiaci. Medzi najmladšími vynikol Kevin FARKAS (OBKT), spomedzi starších žiakov Július DŐME (BC GAL), Vilo TANKÓ (OBKT), Jaro POLLÁK (BCS BA), Adam RIGO (BCG) a výborný duel zviedli Csaba BŐLCSKEI (ŠKB KN) s Mikulášom FERDINANDOM (OBKT). Mladších dorastencov bolo najviac a bolo sa na čo aj dívať. Ľuboš FERDINAND (OBKT), Jozef BUZMA (BCS BA) a Richard SÍPOS (OBKT) boli výnimočnými, tak ako aj zápasy medzi Tiborom RÉPÁSIM (ZRMS Bašta KN) a Michalom FURUCZOM (ŠKB KN), Pavlom POLAKOVIČOM (DU OL) a Patrikom RAJCSÁNYIM (ŽO ZK), Patrikom DOJČANOM (BTB NZ) a Róbertom PŐCZOM (ŽO ZK) či Robertom BARABÁŠOM a Krisztiánom LAKATOŠOM (BC GAL). Divákov však zdvihli zo sedadiel hlavne dva duely a to René LAKATOŠ (BC GAL) vs Lukáš LANCZ (KO GAL) a Martin ŠVEC (KO GAL) vs Dávid KLÍMA (RTJ MAL).

Bola to súťaž plná dobrého boxu, čo bolo prekvapujúce hlavne po letných školských prázdninách. Je zrejmé, že máme priehršť talentov, žiaľ, po dovŕšení šestnástich rokov sa začínajú pomaly vytrácať, čo pravda nie je žiadnou novinkou. Okrem iného, treba chybu hľadať jednoznačne aj v systéme SABA a to konkrétne v práci s reprezentačnými výbermi. Bez koncepčnej práce v nej, sa slovenský box nikdy nepohne smerom dopredu.

Skutočne „výnimočnú„ kapitolu predstavujú u nás rozhodcovia. Niet už nielen kvality, ale ani disciplíny. V ostatnom jarnom podujatí v Dome športu, namiesto štyroch, rozhodovali 38 duelov dvaja, dnes 30 dvaja plus hlavný Jaroslav Jakubík. Tridsať percent výsledkov 2:1 a naviac dva „unikátne“ výsledky, ktoré tu vyrazili dych aj tým najodolnejším. Ich analýza a vyvodenie dôsledkov patria na inú stránku. Nedá sa však obísť otázka - Quo vadis arbiteria?

Napriek oným  rozhodcovským faux pas a absencii významných oddielov Západoslovenského regiónu, možno toto podujatie hodnotiť vysoko pozitívne a v regionálnych súťažiach aj naďalej systematicky pokračovať.
Oddiel BC Slovakia Bratislava v Galante

VÝSLEDKY ZÁPASOV
dňa 13. septembra 2008

PORADIE ODDIELOV
na piatom kole v Galante
V zápase starších žiakov hmotnosti do 40 kg zvíťazil Tomáš ŠIMEK z Galanty (modrý) nad Denisom BENČIČOM z BC Slovakia Bratislava

PORADIE ODDIELOV
po piatom kole v Galante
V druhom zápase starších žiakov, hmotnosti do 40 kg zvíťazil Jaroslav POLLÁK z BC Slovakia Bratislava nad René SUCHÁNKOM z BC Linka Box-Sk Dunajská Lužná
V hmotnosti do 38 kg SŽ zvíťazil Adam RIGO z BC Galanta nad Jurajom POLLÁKOM z BC Slovakia Bratislava
FOTO:
Martin STRASZER
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions