Sprievodné športové podujatie v rámci
"GALANTSKÉ TRHY 2008"
s medzinárodnou účasťou
GALANTA, 9. augusta 2008

Dňa 9. augusta 2008 sa uskutočnilo za účasti 34 boxerov v priestoroch Box clubu Galanta medzinárodné športové podujatie venované boxu, zapadajúce do XXIV. ročníka Galantských trhov 2008. Organizátori pôvodne zápasy pripravovali do letného ringu, ale pre nepriaznosť počasia sa tento sviatok uskutočnil pod strechou. Zápasom prihliadalo približne 300 divákov. V hlavnom zápase medzi BC Galanta a VŐK Sopron (Maďarsko) sa zrodile remíza 10 : 10. Športové podujatie malo slušnú spoločenskú aj športovú úroveň.

Sobotňajšie dopoludnie dňa 9. augusta 2008, patrilo na XXIV. ročníku Galantských trhov už tradične boxu, tentoraz však netradične v Dome športu. Dôvod bol prozaický. Výdatné dažďové prehánky, znemožnili predstaviť sa početnej diváckej obci v letnom ringu mestského amfiteátra. Fanúšikovia boxu síce hľadisko Domu športu naplnili, ale bolo ich o dobré dve tretiny menej, než sú každoročné zvyklosti.

Hostia, pod vedením Józsefa Salgu a s trénermi László Tóthom a Miklósom Korpicsom, doplnili svoju zostavu o vynikajúcich boxerov Nagykanizse a Kőszegu, predstavili sa v tom najlepšom svetle a po prvýkrát od roku 2001, získali na pôde Galanty bod. V ich „desine“ bolo osem  mládežníkov, z ktorých mal každý medailu minimálne z majstrovstiev Maďarska či Mládežníckej olympiády. Hviezdami boli reprezentanti MR Tibor Nádori (48 kg), Benjamin Tóth (64 kg) a Norbert Orsola (63 kg), čerstvý to finalista ME juniorov v Plovdive. Galanťania, doplnení o Tibora Kružela (BC Trnava) a Ľuboša Ferdinanda (OBK Tomášikovo), tiež predstavili národnú mládežnícku špičku a tak mal box patričnú úroveň. Vrcholom stretnutia boli duely Ladislava TAKÁCS vs Benjamin TÓTH a Krisztian LAKATOŠ vs Norbert ORSOLA. Výborné výkony podali aj Tomáš ŠIMEK, Ľuboš FERDINAND, Tibor KRUŽEL, René LAKATOŠ a Jozef RIGO. Napriek víťazstvu sa trápil Mário TAVALI, Nikolas TANKÓ nestíhal kondične a Jozef TAVALI neustrážil bleskový predný hák čerstvého seniorského reprezentanta MR, Tibora Nádoriho.

Výborné boli aj exhibície. Maďarský špičkový mladík István KORPICS, si vo víťaznom stretnutí zmeral sily so stále sa zlepšujúcim Mirom MICHALČÍKOM (BC Trnava), superťažký Ivan DIMITROV (BC Slovakia Bratislava) zvíťazil v 2. kole RSC-I nad Balázsom BOGNÁROM a blýskalo sa hlavne v súboji ľahkých welterov Laszló TÓTH vs Mário ZÁBOJNÍK (BC Dubnica n./V.). Maďarská dvojka, účastník predolympijského turnaja v Pekingu, mal čo robiť dve kolá s dubnickým talentom, ktorý ho viackrát prekvapil bleskovými výpadmi a razantnými údermi. Nakoniec však rozhodli skúsenosti a „služobný“ vek, keď o päť rokov mladší Zábojník, už nestíhal udržať systematický, dôrazný tlak vyspelého súpera. Mário je však veľkou perspektívou slovenského boxu a v dohľadnej dobe bude v domácich ringoch ťažko hľadať primeraných súperov.

V predzápasoch sa predstavili štyri dvojice žiakov (prvý je vždy víťaz): Marcel OLÁH vs Kristián FARKAŠ, Július DŐME vs Jozef HERÁK, Michal TAKÁCS vs Kevin FARKAS (OBK Tomášikovo) a Richard SÍPOS (OBK Tomášikovo) vs Attila KISS. Všetky predzápasové duely sa skončili verdiktom na body.

Pod taktovkou hlavného rozhodcu Milana STRNADA, rozhodovali v ringu a na bodoch aj Ing. Miroslav JAKUBÍK, Richard JAKUBÍK a maďarský rozhodca OROSZ József, bodovacie zariadenia obsluhoval a činnosť ŠTK mal na starosti Karol OREL.

Podujatia sa zúčastnili predstavitelia SABA, generálny sekretár Ing. Tibor HORNIG a predseda ŠTK Milan MARKO. Športové zápolenie pozorne sledovali čelní funkcionári niektorých klubov, ako napr. Ing. Jaroslav ŠLESAR, Martin STRASZER, Jozef BLAŽO, JUDr. Peter KOREC, bývalí boxeri a činovníci Tibor ROMÁN či Imrich VÍGH a podujatie svojou prítomnosťou poctil aj olympijský víťaz OH 1952 Helsinki, Janko ZACHARA.

Tréner OBK Tomášikovo Ladislav KARÁCSONY radí
v predzápase svojmu zverencovi Richardovi SÍPOSOVI

Maďarský rozhodca OROSZ József pozorne sleduje tvrdý zápas juniorov (MD) do 63 kg medzi BAZSÓ Tamásom
a trnavčanom Tiborom KRUŽELOM

PREDZÁPASY
V druhom predzápase sa stretli žiaci do 38 kg Michal TAKÁCS z BC Galanta (červený) a jeho oddielový kolega Kevin FARKAS
Vo štvrtom predzápase si sily zmerali starší žiaci do 57 kg Attila KISS z BC Galanta (červený) a Richard SÍPOS
z OBK Tomášikovo

HLAVNÝ ZÁPAS
VŐK SOPRON vs BC GALANTA
10 : 10
Podstatná časť družstva VŐK SOPRON
Časť družstva BC GALANTA s trénerom SÁRKÁNYM
Predstavovanie borcov: BAZSÓ Tamás (červený) vs Tibor KRUŽEL (63 kg)
Predstavovanie borcov: VASS Richárd (červený) vs Nikolas TANKÓ (75 kg)
Tréner OBK Tomášikovo Ladislav KARÁCSONY pripravuje do ďalšieho kola Ľuboša FERDINANDA
Súboj juniorov do 63 kg ORSOLA Norberta (červený)
a Krisztiána LAKATOŠA

PRIATEĽSKÉ  ZÁPASY
Súboj mladíkov do 64 kg TÓTH Lászlá (červený) a Mária
ZÁBOJNÍKA z BC Dubnica n./V.
V poslednom zápase dňa sa stretli BOGNÁR Balázs (červený) a Ivan DIMITROV z BC Slovakia Bratislava
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions