2. kolo medzinárodnej ligy seniorov
BOXING ONE
GYŐR (HUN), 17. mája 2008
Dňa 17. mája 2008 sa v Športovom centre v Győri uskutočnilo druhé kolo nadnárodnej ligy seniorov v boxe medzi domácim Gladiátor SE Győr a BC Stavbár Nitra v spojení s KO BC Galanta. Stretnutie viedol hlavný rozhodca Gáal Tibor spolu s ďalšími tromi rozhodcami z Maďarska a slovenským rozhodcom René JUSTOM. Za účasti maďarskej televízie videli diváci  výborný box, ktorý nadchol komentátora maďarskej televízie tak, že v rozhovore pre televíziu s trénerom nášho družstva  zhodnotil stretnutie ako najlepší zážitok z boxu v jeho praxi. Priamo po zápase vo váhe do 69 kg  bol v ringu urobený rozhovor s našim reprezentantom Pavlom HHLAVAČKOM pre maďarskú televíziu. Môžem teda skonštatovať, že predvedené výkony, víťazstvo 9 : 5 a celkové vystupovanie našich chlapcov bolo dobrou reprezentáciou slovenského boxu v Maďarsku.
Pred samotným oficiálnym stretnutím v predzápasoch predviedli dobré výkony boxeri z KO BC Galanta Lukáš LANCZ, Róbert BARABÁŠ a Nitran Henrich BAGIN. Oficiálne stretnutie sa neboxovalo  vo váhe do 64 kg, kde náš boxer Michal SPIŠIAK nemal súpera a naopak boxovalo sa dva krát vo váhe do 75 kg.

PRIEBEH BOJOV:

57 kg  Tomáš VAŇO vs FÚZESZI Adrián  (na body 3 : 0)

Úvodné stretnutie navodilo búrlivú atmosféru, ktorá ostala až do posledného kola celého stretnutia. Fyzicky vyspelý, úderovo dobre vybavený Maďar začal zápas vo vysokom tempe. No a  potom, čo mu medzi úspechmi hlásateľ prečítal víťazstvo v Maďarskom pohári boli domáci presvedčený o prvom úspechu. Tomáš však bol iného presvedčenia. Nie len že mu vysoké tempo nevadilo, ale sám ho ešte zvyšoval a postupne preboxoval súpera tak jasne, že po jednoznačnom víťazstve mu tlieskali aj domáci.

60 kg  Justín ILLÉŠ vs TÓTH Benjamín (na body, 1 : 2)                      

Prvé dve kolá boli zo strany nášho boxera výborné. Keby sa bodovalo na počítači, tak by sa asi skončili rsco pre nášho boxera. Lepšie fyzicky pripravený súper však mal v treťom a vo štvrtom kole „navrch“ a bol za svoju obrovskú snahu odmenený tesním víťazstvom.

69 kg  Pavol HLAVAČKA vs ZÁMBÓ Dániel (na body, 3 : 0)                   

Domáci sa netajili tým, že Zámbó má takú formu, že by mohol s Hlavačkom zvíťaziť. Formu naopak potvrdil náš boxer, veď si v posledných kolách českej extraligy hravo poradil aj s juniorským majstrom sveta Bacskaiom a s poľským reprezentantom Chudeckým. Zámbó dostal školu o technike a taktike v boxe a sympaticky po zápase uznal svoju porážku.

75 kg  Peter BEZUŠKA vs PÉNTEK Ronald (na body, 1 : 2)                 

Všetky štyri kolá mal „navrch“ náš boxer. Neuveriteľný výsledok v prospech maďarského boxera pobúril aj súperovho trénera, ktorý hneď upozornil rozhodcov, že si neželá darované výsledky. Aj vďaka tomuto zásahu malo stretnutie korektný priebeh, výsledok tohto zápasu však zostal nezmenený.


75 kg  Tibor VARGA vs KELEMEN Balázs  (remíza)                    

Prvý raz som sa stretol s vynesením  takéhoto výsledku, ktorý pravidlá BOXING ONE dovoľujú. Varga bol rýchlejší a častejšie zasahoval maďarského reprezentanta. Kelemen určoval tempo zápasu a stále nášho boxera tlačil, nevedel sa však úderovo presadiť. Remíza bola ocenením jeho snahy, náš boxer bol však v počte zásahov rozhodne „navrch“.

81 kg  Radoslav ŠIMON vs MARTINEK Ferenc  (na body, 2 : 1)              

Tak toto bol ozajstný boj dvoch chlapov. Nadmieru tvrdý zápas boxerov disponujúcich tvrdým úderom a obrovskou chuťou zvíťaziť. Šimon mal lepší kryt a bol taktickejší. Martinek bol v závere prvého kola počítaný a len predčasný gong ho zachránil od prehry rsc. Zápas vybičoval aj tak skvelú atmosféru do maxima a určite bude jedným z tých, na ktoré sa bude spomínať s prívlastkom „to bol boj!“. Rado potvrdil, že je bojovník s obrovským srdcom a prial družstvu cenné dva body.

91 kg  Michal HROMEK vs MEZÓFI Richard  (na body, 3 : 0)          

Z očakávaného boja dvoch nie moc skúsených boxerov nebolo nič. Hromek nad súperom technicky kraľoval a doslova ho po celý zápas školil. Michal nemal ani kondičné problémy a jeho výkon bol nie len pre m
ňa najväčším prekvapením.


Po dvoch kolách robiť hodnotenie ligy by bolo predčasné. Zatiaľ stačí konštatovanie, že zápasy mali výbornú úrove
ň a že je dobré, keď naši muži na takejto úrovni boxujú.
Nástup pred zápasom, zľava: Peter BEZUŠKA, Tomáš VAŇO, Michal HROMEK, Radoslav ŠIMON, Pavol HLAVAČKA a Tibor VARGA
Predstavovanie súperov: Pavol HLAVAČKA (vľavo)
a ZÁMBÓ Dániel
Zápas skvelo rozbehol slovenský reprezentant Tomáš VAŇO (červený) v súboji s FÚZESZI Adriánom
Konečný výsledok  9 : 5 dostal naše družstvo po dvoch kolách do vedenia v BOXING ONE. Dňa 7. júna budeme mať v domácom prostredí s BC Kőszeg  možnosť potvrdiť toto vedenie, ale hlavne predviesť dobrý box našim priaznivcom.

KONEČNÝ VÝSLEDOK ZÁPASU:

Gladiátor SE GYŐR (HUN) vs BC Stavbár Nitra, KO BC Galanta
5 : 9

Súboj v hmotnosti do 60 kg medzi Justínom ILLÉŠOM z Nitry (červený) s TÓTH Benjamínom
Tvrdý bol aj súboj v hmotnosti do 75 kg medzi Petrom BEZUŠKOM (červený) a PÉNTEK Ronaldom

VÝSLEDKY V TABUĽKE
TEXT:
Ing. Tibor HLAVAČKA
tréner BC Stavbár Nitra


FOTO:
Dušan VAŇO
Slovensko medzi rozhodcami v Győri zastupoval
Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové) - v strede
Pablo Software Solutions